Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trumpův kandidát do Senátu měl osahávat 14leté děvče: Naprostá lež, tvrdí

Autor: ČTK, zst - 
10. listopadu 2017
07:41

Republikánský kandidát na uvolněné místo v Senátu USA za stát Alabamu Roy Moore čelí obvinění, že před asi 40 lety přiměl k erotickým hrátkám tehdy 14leté děvče. Moore, kterému je nyní 70 let, vše popřel jako výmysl, ale 53letá Leigh Corfmanová v rozhovoru s listem The Washington Post prohlásila, že její zkušenost s Moorem je pravdivá.

Kvůli případu Mooreovi telefonoval podle agentury Reuters vůdce republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell, který ho vyzval, aby se kandidatury vzdal, pokud Corfmanová hovořila pravdu. Podobně se vyjádřilo i několik dalších republikánských činitelů.

„Tenhle nesmysl je opravdová definice falešných zpráv a záměrného očerňování,“ uvedla v reakci na obvinění Mooreova kampaň. Sám Moore pak slova Corfmanové označil za naprostou lež a za zoufalý politický útok.

Corfmanová tvrdí, že když jí bylo 14 let, seznámila se v Alabamě s Moorem. Tomu tehdy bylo 32 let a pracoval jako asistent okresního žalobce. S matkou prý čekala na jednání soudu a Moore se nabídl, že ji pohlídá, aby na slyšení nemusela, což žena využila.

O několik dní později Corfmanovou Moore vyzvedl a odvezl ji k sobě domů, kde ji líbal. Během druhé návštěvy ji svlékl do spodního prádla a osahával a také chtěl, aby se i ona dotýkala jeho. Corfmanová to označila za nepříjemný zážitek a chtěla, aby s tím přestal. Poté ho požádala, aby ji odvezl domů.

The Washington Post rovněž citoval další tři ženy, které tvrdí, že když jim bylo mezi 16 a 18 lety, tak s Moorem, který byl tehdy třicátník, randily. Žádná z těchto žen ale neprohlásila, že se s Moorem sexuálně sblížila.

Moore, který je znám pro své ultrakonzervativní postoje a jako vyhlášený odpůrce homosexuálních svazků, v minulosti působil jako vysoce postavený soudce a prokurátor. V konzervativní Alabamě, kde nevyhrál demokratický kandidát od roku 1992, je podle průzkumů jasným favoritem voleb.

Roy Moore s manželkou Roy Moore s manželkou | Reuters

Se sexuálním obtěžováním je v posledních týdnech spojena kampaň #metoo, ve které se ženy hlásí k podobným zkušenostem. Ta odstartovala ve filmovém průmyslu začátkem října obviněním producenta Harveyho Weinsteina. Toho kvůli rozrůstajícímu se skandálu, v němž ho ze sexuálního obtěžování obvinilo nejméně osm žen, s nimiž uzavřel mimosoudní dohody, opustila manželka a přišel o práci.

Nejnověji se na seznamu mužů, kteří obtěžovali ženy ve svém okolí, ocitl komik Louis C.K., jenž údajně v minulosti sexuálně obtěžoval několik žen, které se nyní rozhodly své zkušenosti zveřejnit. Podle listu The New York Times jde o čtyři jeho kolegyně z branže a pátou neidentifikovanou ženu. Nové obvinění se vynořilo také na akčního herce Stevena Seagala, jehož jméno se v souvislosti s aférou rozrůstající se americkým filmovým průmyslem objevilo již dříve.

Kampaň #metoo v europarlamentu Kampaň #metoo v europarlamentu | Reuters

Jedno z obvinění dostihlo i hollywoodskou oscarovou hvězdu Kevina Spaceyho. Americký herec Anthony Rapp tvrdí, že když mu bylo 14 let, tak se ho Spacey pokusil svést. Spacey prohlásil, že si na událost, která je stará několik desítek let, nepamatuje, protože byl nejspíš hodně opilý, i tak se ale omluvil. Společnost Netflix s ním kvůli tomu ukončila spolupráci, v dalších dílech populárního seriálu Dům z karet (House of Cards) se tak neobjeví. Pokud bude vůbec seriál pokračovat.

Zobrazit celou diskusi