Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vykasaná košile i oplzlé smsky: Kvůli sexskandálům padají v britském parlamentu hlavy

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
7. listopadu 2017
08:21

Další z poslanců Konzervativní strany Chris Pincher podal výpověď a udal se na policii kvůli obvinění ze sexuálního obtěžování bývalého britského veslaře a olympionika a nynějšího Toryovce Alexe Storyho. Tehdy dvacetišestiletého sportovce Pincher vylákal k sobě domů, vykasal mu zastrčenou košili a „vyjel“ po něm.

K incidentu prý došlo v roce 2001, oba muži byli v jedné westminsterské hospodě a Pincher pozval Storyho na večeři, místo do restaurace ho ale vzal k sobě domů. Pincher se prý bránil tím, že si tam musí něco vyzvednout. „Musím se na skok stavit doma,“ řekl veslaři. Když přišli k němu do bytu, nabídl Pincher mladému sportovci whisky.

Story uvedl, že politik postupoval velmi takticky. Nejprve mu dal drink, Story dodal, že se po alkoholu začal rychle cítit omámený, Pincher k němu přistoupil a začal mu masírovat krk, pak mu sjel rukama po zádech a vytáhl mu košili z kalhot. „Ty to ve straně dotáhneš daleko,“ měl mu údajně říct Pincher.

„Nejsem oběť,“ tvrdí Story

Story Pincherovi řekl, že chce zůstat „jen přáteli“, politik na to prý jen poznamenal, že jde „převléct do něčeho pohodlnějšího“. Do místnosti se pak vrátil v rozhaleném županu s odhaleným hrudníkem. Sportovec se zvedl a urychleně z Pincherova bytu odešel. „Po cestě domů jsem se cítil opravdu divně a nepříjemně, asi jako když mi pes „obskakuje“ nohu přímo před mými prarodiči,“ sdělil tisku.

V roce 2001 Pincher ještě nebyl poslancem, ale po svém zvolení v roce 2010 se rychle chopil moci v Konzervativní straně, v letech 20162017 pracoval jako vrchní představitel organizační struktury strany. Story se k incidentu vyjádřil ještě několikrát. „Jsem heterosexuál, pod falešnou záminkou mě vylákal do svého bytu. Musel mít předem promyšlený plán,“ uvedl.

„Nepovažuji se za oběť, ale jako otec čtyř dětí se obávám toho, kdyby se něco podobného stalo někomu, kdo není schopen se bránit,“ prohlásil Story. Na jeho výpověď reagoval Pincher. „Jestli jsem se pana Storyho nějak dotkl, omlouvám se.“

Sexuální skandál v britském parlamentu

Pincher není jediným politikem, který čelí obvinění ze sexuálního obtěžování. Downing Street včera potvrdila, že poslanec Stephen Crabb bude předvolán před disciplinární komisi, kterou v rámci nových pravidel chování pro politiky nechala sestavit premiérka Theresa Mayová. Crabb měl podle obvinění posílat neslušné zprávy devatenáctileté dívce, která se ucházela o práci v jeho kanceláři.

Crabb přiznal, že jí po pracovním pohovoru poslal několik zpráv s „nehorázným“ a sexuálním obsahem. Crabb na místo kabinetního ministra rezignoval již loni poté, co se objevila obdobná obvinění. Konzervativci kvůli „závažným obviněním“ pozastavili členství zákonodárci Charliemu Elphickemu. Ten se ke všemu vyjádřil na Twitteru. „Strana to nejdřív řekla tisku, až potom mi to oznámili. Nevím, z čeho jsem obviněn. Neudělal jsem nic špatného,“ napsal.

Kvůli sexuálnímu skandálu rezignoval i ministr obrany Michael Fallon. Terčem jeho sexistických poznámek se podle britského tisku údajně stala například i jeho vládní kolegyně Andrea Leadsomová. Hlavy nepadaly jen na straně konzervativců. Labouristé kvůli „nevhodnému chování“ pozastavili členství poslanci Kelvinu Hopkinsovi a do skončení vyšetřování bude ze strany vyloučen, informovali labouristé. Šestasedmdesátiletého Hopkinse ze sexuálního obtěžování obvinila sedmadvacetiletá levicová aktivistka Ava Etemadzadehová.

Případy se zabývá i policie

Obvinění čelí kromě Hopkinse a odstoupivšího ministra obrany Fallona například i šéf kabinetu premiérky Damian Green či náměstek ministra pro mezinárodní obchod Mark Garnier. Případy údajného sexuálního obtěžování se zabývá už i britská policie.

Podle místních médií podalo na amerického filmového producenta Harveyho Weinsteina, jehož kauza celosvětovou vlnu odhalování sexuálního obtěžování vyvolala, trestní oznámení už sedm žen. Britská média informovala, že se policie zabývá i případem obtěžování spojeným s hercem Kevinem Spaceym. Spacey je kromě Weinsteina či Dustina Hoffmana dalším z mužů, na které se snesla v poslední době řada obvinění.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi