Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Projev královny Alžběty II. v ohrožení: Vláda ho nestíhá

Autor: ČTK - 
12. června 2017
20:23

Britská vláda se chystá odložit tradiční projev královny Alžběty II. k nově zvolenému parlamentu, který byl plánován na pondělí 19. června. S odvoláním na své zdroje o tom v pondělí informovala stanice BBC. 

Tuto možnost posléze připustil i člen kabinetu premiérky Theresy Mayové. Vládní Konzervativní strana minulý týden sice vyhrála volby, ale v Dolní sněmovně ztratila většinu, proto ministerská předsedkyně zatím vede jednání o podpoře menšinové vlády.

Ceremoniál u příležitosti začátku zasedání nového parlamentu je starý několik století a je odkazem na historii země. Královna, která je nadstranická, v projevu sestaveném premiérkou a ministry bude hovořit o krocích a plánech, které „její vláda chystá“.

Také šéf kabinetu premiérky Mayové Damian Green v pondělí připustil, že termín 19. června je v ohrožení. Podle něj není možné stanovit přesné datum královniny řeči, dokud nebude dojednaná dohoda se severoirskou Demokratickou unionistickou stranou (DUP) o podpoře menšinové vlády, a dokud tudíž nebudou jasné programové priority kabinetu.

Mayová prozatím podporu DUP dohodnutou nemá, jednání ale pokračují a obě strany jsou optimistické. Předsedkyně strany Arlene Fosterová v pondělí rozhovory označila za „velmi dobré“. Osobně by do Londýna měla dorazit v úterý.

V 650členné Dolní sněmovně má premiérka 318 křesel a severoirští unionisté mají deset mandátů, což vládě poskytne těsnou parlamentní většinu.

Zobrazit celou diskusi