Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Alžběta II. má už připravenou řeč k vypuknutí 3. světové války. Co královna vzkazuje?

Autor: Darina Jíchová - 
18. září 2017
17:10

Většina lidí není na vypuknutí třetí světové války připravená, to se ovšem nedá říct o britské královně Alžbětě II. Má už připravený i proslov. Řeč pochází původně z roku 1983, kdy dosahovala svých vrcholů studená válka a mnozí se obávali, že zanedlouho vypuknou boje. Obsah sdělení zatím zůstává nezměněn, většinu jeho bodů lze vztáhnout i k současné severokorejské krizi. 

Na jedné straně stojí Severní Korea, která tvrdí, že se pouze snaží vyrovnat síly se Spojenými státy. Testy jejích raket ale budí ve světě obavy. Již dvakrát byla odpálená střela středního doletu, která přeletěla přes japonský ostrov Hokkaidó.

Na druhé pak Spojené státy a OSN. Spojenci se stále ještě kloní k mírovému řešení, KLDR ale své jednání nezměnila a dál pokračuje v budování jaderného programu. Nepřesvědčily ji ani přísné srpnové sankce, zda nějak zafunguje utužení uvalených opatření, se teprve uvidí.

Dvě minuty od zkázy?

Od léta tak neustále narůstá nebezpečí hned z několika zdrojů: Severní Koreje, Sýrie, Ruska nebo Islámského státu. Podle odborníků je situace mnohem horší než v době studené války. Proto není ani divu, že hodiny Posledního soudu, které reprezentují odpočet k možné globální katastrofě, hlásí za dvě minuty dvanáct.

K hrozbě změny klimatu a globálního oteplování se přidala možnost jaderné války mezi KLDR a Spojenými státy.

Není tak úplně divu, že má pro případ vypuknutí třetí světové války britská královna Alžběta II. přichystaný proslov.

Řeč královny Alžběty II. v případě vypuknutí třetí světové války

Proslov začíná odkazem na Vánoce: „Moje rodina a já s Vámi i celým Commonwealthem chceme sdílet vánoční pohodu, hrůzy a neštěstí války se nyní zdají tak vzdálené. Nicméně šílenství a bojová vřava se zase šíří světem a naše statečná země se musí připravit, aby přežila nadcházející bitvy.

Nikdy nezapomenu na zármutek, ale i hrdost, kterou jsme já a moje sestra cítily v září 1939, když jsme se v našem pokoji choulily kolem rádia a poslouchaly slova našeho otce. Doufala jsem, že se nikdy neocitnu ve stejné situaci a nepřipadne mi ta děsivá povinnost oznámit své zemi a všem jejím obyvatelům, že jsme se znovu ocitli na pokraji války.

Jakékoliv hrůzy na nás čekají, věřím, že stejná síla a odhodlání, které nás zachránily už dvakrát, znovu pomůžou ochránit naši svobodu a životy.“

Královna do svého proslovu připojila i několik osobních poznámek: „Já a můj manžel sdílíme strach, který cítíte. I my máme rodinu chystající se do války. Bojíme se o syny, dcery, manžely, bratry, všechny, kteří museli opustit teplo domovů a vydat se sloužit vlasti.“

V roce 1983 byl královnin nejmladší syn, princ Andrew, u královského námořnictva. I o tom je tak v proslovu zmínka, ta by byla ovšem v případě novodobého konfliktu vypuštěna či změněna na zmínku o jednom z vnuků.

„Můj milovaný syn Andrew byl také povolán do akce, neustále se modlíme za jeho bezpečí a za bezpečí všech našich vojáků. Jsou to právě rodiny, které musí udržet náš národ pohromadě, nikdo nesmí zůstat sám a bez ochrany, pokud nebudeme sjednoceni, padneme,“ stojí v řeči.

Závěr proslovu je velmi prostý a stručný: „Chystáme se postavit novému nepříteli, musíme se modlit za naši zemi a naše muže, ať už jsou kdekoliv. Bůh Vám žehnej.“ 

Řeč mohla být zveřejněna až nyní, neboť uplynula 30letá lhůta, po jejíž dobu musela být archivována ve Whitehallu.

sores ( 18. září 2017 18:21 )

Je to neudržitelný stav, zákonitě k 3 světové musí dojít. Vše je v lidech, nikdo jiný za to nemůže jen lidi. Hlavně aby ten konec byl hodně rychlý a bez utrpení.

Nezadat ( 18. září 2017 17:45 )

Lejno, konec Anglie.Francie a Německa ze Švédskem.My slovani se spojíme a nakopeme islámu *** jako vždy.

Zobrazit celou diskusi