Už teď mezi svátky se rozletěla internetem spekulace, že královna zemřela! To Buckinghamský palác záhy dementoval s tím, že jde o dílo podvodníků, kteří si na Twitteru založili falešný účet BBC. „Královna žije. Nadále se zotavuje z těžkého nachlazení, a proto zůstává doma,“ uvedl doslovně.

Spekulace se ovšem víří dál, a to proto, že královna nepřišla na štědrovečerní ani novoroční mši. Přitom je to velice zbožná žena a tyto bohoslužby takřka zásadně nevynechává!

Proto se celé království obává, že je to s ní nahnuté, a na mnoha serverech se již objevují scénáře toho, co bude, až panovnice skutečně odejde. Pro onen tragický den pochopitelně existují plány a království se na něj připravuje už roky. Zde je výběr toho nejzásadnějšího...

Scénář prvních dní:

Pokud k úmrtí královny nedojde někde na veřejnosti, oznámí to světu královnin portrét a hymna. Palác bude brát ohledy na noční klid: před osmou ráno nic neoznámí.

● Poté zavládne aspoň dvanáctidenní smutek: vlajky na půl žerdi, zákaz komedií, na ambasádách po celém světě připraví kondolenční knihy.

● Rakev se na několik dní přesune do parlamentu a zpřístupní veřejnosti 23 hodin denně.

● Po dvanácti dnech bude pohřeb, dozajista rekordní. Povede ho arcibiskup z Canterbury, zúčastní se šlechtici, prezidenti i politici z celého světa. Královnu nejspíš pochovají k rodičům v kapli rodového hradu Windsor, ale ve hře jsou i jiná sídla. Kvůli terorismu počítejme s ohromnými bezpečnostními opatřeními.

● Po pohřbu se život vrátí k normálu a království – stejně jako 15 dalších zemí, jimž Alžběta vládne – se postupně přizpůsobí novému králi. Vytisknou se poštovní známky a bankovky s panovníkovým portrétem a změní se hymna – Bůh ochraňuj královnu se »přepne « zase na krále.

Trůn přebere Charles, ehm, možná George...

Alžbětu na trůnu automaticky nahradí nejstarší syn Charles (68), až později dojde na formality jako schválení nástupnictví, přísaha parlamentu a církvi i korunovace.

Následník si možná změní jméno – král Charles/Karel I. (vládl 1625–1649) byl tyran a jeho syn Karel II. (1660–1685) zase děvkař. Budoucí panovník tak zvažuje jméno po svém dědečkovi (a vlastně také po vnukovi) George VII.

Už teď by překonal rekord jako nejstarší korunovaný král. To je (vedle jeho sucharské osobnosti a kontroverzím kolem jeho rozvodu s Dianou) důvodem, proč by si někteří poddaní přáli na trůně rovnou jeho syna Williama (34). To by se ale Charles musel trůnu sám vzdát, zatím o ničem takovém nemluvil. Další v pořadí pak jsou Williamova mrňata George (3) a Charlotte (20 měsíců); dále princ Harry (32), jeho strýcové a teta...

Fotogalerie
44 fotografií