Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Pravidla svátků v královské rodině: Výzdoba až do února, koktejl Zaza a hostina bez dětí

/
  • Jak tráví svátky britská královská rodina?
    28. prosince 2016 ● 16:11

    O Vánocích i mezi svátky na nás ze všech pohádek vykukují princezny, králové a královny. Ale všichni víme, že existuje i reálná britská královská rodina a ta Vánoce prožívá také. Její postavení si však každý rok žádá trochu jinou úroveň a někdy i nepohádkový protokol. Jak to u královny Alžběty a její rodiny o svátcích obvykle vypadá?

  • 1.

    Oslavy až do února

    Většina hostů včetně Camilly obvykle odjíždí 26. prosince za další rodinou, Alžběta a Phillip ale zůstávají až do druhého únorového týdne. Do té doby také bude viset všechna vánoční výzdoba. Je to na počest královnina otce, který v Sandringhamu zemřel 6. února 1952.

    Vánoční pohlednice Charlese a Camilly vznikla během jejich letní dovolené.
    Autor: Oficiální zdroj

  • 2.

    Dvě mše ve třech hodinách

    Na Boží hod rodina vstává brzy, nasnídá se a vyrazí na mši, která každoročně začíná v 9 hodin v kostele sv. Máří Magdaleny. První mše je soukromá a členové se mohou obléci podle volnějších pravidel. Jakmile se ale vrátí domů, převléknou se do slušnějšího a zúčastní se veřejné mše. Nemůže přijít ovšem jen tak někdo, místní musí projít bezpečnostní prověrkou už na podzim. Z kostela jdou domů pěšky všichni kromě královny, kterou vezou. Většinou jí dělá společnost snacha Sophie (51), manželka prince Edwarda (52).

    Královská rodinka u kostela v Sandringhamu. Co asi Kate s Williamem a Harryho zaujalo?
    Autor: Profimedia

  • 3.

    Cesta vlakem

    Královská rodina Vánoce obvykle slaví na panství Sandringham v hrabství Norfolk. I když má královna k dispozici celý vlak, ráda jezdí s »obyčejnými« lidmi, samozřejmě ale první třídou. Má pro sebe a své lidi ovšem celý vagon, nikdo se k ní tedy nedostane. Na Sandringham jezdívá kolem 17. prosince, aby dohlédla na poslední přípravy, a na Štědrý den se k ní připojí rodina.

    Vánoce britské královské rodiny
    Autor: archiv

  • 4.

    Nechybí film

    Po všech povinnostech a tradicích si urození užívají jako každá jiná rodina. Ovšem velmi bohatá. V sále nechají vytáhnout plátno a projektor a podívají se společně na film.

    Královna Alžběta se svými vnoučaty. Zleva: James, vikomt Severn, jeho sestra Lady Louise Alice Elizabeth Mary Mountbatten-Windsor, Mia Tindall, královna, princezna Charlotte, Savannah Phillips, princ George a Isla Phillips
    Autor: Reuters

  • 5.

    Alkohol nechybí

    Na štědrovečerní večeři, kde je povinné formální oblečení, si královna připíjí koktejlem s názvem Zaza (aperitiv Dubonnet a gin), princ Charles (68) si dává třešňovou brandy, zatímco Harry s Williamem si nechají nalít cider Sandringham. Ten se dělá z jablek ze sadu, který nechal vysázet otec Alžběty, král Jiří VI.

    Alžběta s manželem a malým princem Charlesem a jeho sestřičkou
    Autor: Reuters, ČTK, Wikipedia

  • 6.

    Spaní

    Sandringham se oproti ostatním palácům považuje za malý. Proto když přijede větší počet hostů, musí někteří spát i v částech, kde normálně bydlí služebnictvo. Ovšem s tím, jak rychle se rodina rozrůstá, jsou zváni jen ti opravdu nejbližší, u štědrovečerní tabule sedí jen 24 dospělých, děti jsou jinde.

    Vánoce britské královské rodiny
    Autor: archiv

  • 7.

    Otevírání dárků

    Rozbalování dárků je prý pěkná divočina. Rodina si totiž ráda dává vtipná překvapení, jako např. osvětlený mlýnek na pepř, který dostal princ Phillip (95), předložku do koupelny s leopardím potiskem, kterou jednou dala Diana Fergie (57), či čepici do sprchy s nápisem »No není život svině?«, kterou kdysi potěšil Alžbětu vnuk Harry.

    Vánoce britské královské rodiny
    Autor: archiv

  • 8.

    Vánoční přání se podepisují v létě

    Protože je královna Alžběta (90) i přes svůj věk stále velmi vytížená žena, musí se na Vánoce chystat už v létě, kdy každý rok podepíše na 800 přání. Elizabeth R., kdy R znamená regina, latinský výraz pro královnu, píše politikům a hlavám státu, prosté Elizabeth zase přátelům a dětskou přezdívku Lilibet bratrancům a sestřenicím. Její zaměstnanci dostanou dárkové vouchery na vánoční nákupy, místním školám a kostelům pošle vánoční stromky ze svého panství Sandringham.

    Vánoce britské královské rodiny
    Autor: archiv

  • 9.

    Čaj o páté

    Na Štědrý den se rodina setkává v Bílém pokoji na odpolední čaj a oblíbené džemové penny, sendviče vykrojené do tvaru staroanglické mince penny. Ještě si dávají tradiční britské pečivo scones, které ovšem většinou královna rozdrobí svým korgiům. Při čaji děti dozdobují stromeček a letos poprvé mohl pomáhat i malý princ George.

    Vánoce britské královské rodiny
    Autor: archiv

  • 10.

    Špína a pot

    V posledních letech začali princové William (34) a Harry (32) na Štědrý den pořádat přátelský zápas v kopané. Natáhnou si ponožky oblíbených týmů (William fandí Aston Ville, Harry zase Arsenalu) a zahrají si po boku zaměstnanců panství. Letos tomu nebylo jinak.

    Vánoce britské královské rodiny
    Autor: archiv

  • 11.

    Menu ve francouzštině

    Na všechny oficiální i rodinné akce je menu psané francouzsky a Boží hod ani letos nebyl výjimkou. V Červeném pokoji, který je ale vymalován nazeleno, si pochutnali na krocanovi, párcích ve slanině, růžičkové kapustě s kaštany a kořenové zelenině. Hodovali z luxusního porcelánu značky Copeland a pili z křišťálových sklenic s vyrytým EllR.

    Obama s chotí dorazili do Windsoru: Poobědvají s Alžbětou II.
    Autor: ČTK, Reuters, EPA

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy