Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Královna Alžběta II. se stáhne z trůnu, spekulují Britové. Charles bude bez koruny

Autor: zzu - 
13. srpna 2017
16:45

Britská média spekulují o odchodu královny Alžběty II. (91) do důchodu. Podle deníku Daily Mail plánuje královna z veřejného života odejít v pětadevadesáti letech. Na trůn by tak mohl nastoupit princ Charles. Nejdřív by se ale musel aktivovat zákon o regenství, který dovoluje, aby místo ještě stále žijícího panovníka vládl jeho potomek.

Královna Alžběta slíbila, že nikdy neabdikuje. Je to totiž pro královský palác „špinavé slovo“. Něco, co poznamenalo Británii, když královnin strýc Edward VIII opustil trůn v roce 1936, aby se oženil s dvakrát rozvedenou Wallis Simpsonovou.

Charles bude panovat, ale nebude král?

Přes to nyní britská média spekulují o tom, že se královna chystá odejít z veřejného života. Měla to oznámit okruhu blízkých spolupracovníků. Stáhnout se chce, pokud se dožije 95 let, podobně jako její manžel princ Phillip (96), který odešel do penze letos v květnu.

Video  Miloš Zeman u Alžběty II.: To je moje žena a dcera, hlásal hrdě!  - ČTK/AP
Video se připravuje ...

V tom případě by parlament musel schválit takzvaný zákon o regentství. Princ Charles by poté mohl vládnout, ale neužíval by titul král. Ten by mu náležel až po smrti královny a následné oficiální korunovaci.

Udělala pro zemi vše, co mohla?

„Z hlubokého respektu, který královna drží pro instituci monarchie a její spravedlnost, by se její Veličenstvo chtělo ujistit, že udělala všechno, co mohla pro svoji zemi a lid, než odstoupí. Uvědomuje si svůj věk a chce se ujistit, že až přijde čas, bude přechod koruny bezproblémový,“ řekl podle Daily Mailu jeden ze starších členů královské domácnosti.

Zákon o regentství v minulosti zbavil vladařských povinností také jiného britského panovníka Jiřího III. Ten ale trpěl vážnými duševními problémy. 

didiana18 ( 13. srpna 2017 22:06 )

Monarchia padne, nebude komu vladnut, islam ich vyzenie, ak budu mat to stastie v zdravi utiect.

buban ( 13. srpna 2017 18:42 )

Ale já nic neříkám proti královně,jen je evidentní,že situaci ve své zemi nemá pod kontrolou-jak by jako správná panovnice mít měla.Kdyby jo,tak by tam neměla tisíce vypočítavých čmoudů bez dokladů,bez evidence-jen s nataženými černými pařáty.

buban ( 13. srpna 2017 17:42 )

Klídek,královně je 91 let,o odchodu uvažuje,pokud se dožije 95 let.Za tu dobu se může přihodit ještě spousta věcí-nemluvě o tom,že její funkce je v zemi,kde je černého moru více,než je zdrávo,spíše divadelní.

sores ( 13. srpna 2017 17:00 )

Snad neudělají z toho k.u.r.e.vni.ka krále co zničil manželku díky bábě s kterou táhl!

Zobrazit celou diskusi