Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Rád si sáhne.“ Političky si posílají seznam sexuálních škůdců z parlamentu

Autor: Darina Jíchová - 
27. října 2017
18:00

Po europoslankyních vystoupily i britské političky a zaměstnankyně parlamentu. Ženy si sestavily soupis všech mužů, které považují za „nebezpečné“. Seznam si pak mezi sebou posílaly přes aplikaci WhatsApp. Muže kategorizovaly do různých skupin podle toho, jakých prohřešků se dopustili. Na listu se objevilo i několik významných členů kabinetu, informoval o tom deník Daily Mail.

„Na večírku mi sahal na zadek. S tímhle samy taxíkem nejezděte. Rád si sáhne.“ Taková a další podobná varování kolují mezi političkami a zaměstnankyněmi britského parlamentu. Příchozím stážistkám prý starší a protřelejší ženy rovnou hlásí, komu se raději vyhnout. Podle nejmenovaného zdroje by po zveřejnění přišlo o práci mnoho poslanců. Několik by stanulo před soudem. Skandál spojený se sexuálním obtěžováním hýbe britskou politikou.

Ženy pracující ve Wetminsteru si stěžují na „sexuální škůdce“, kteří nejenže svoje kanceláře využívají k sexuálním orgiím, ale navíc obtěžují ženy, které o ně nejeví zájem. Zdroj deníku Daily Mail tvrdí, že soupis všech politiků bude brzy publikován a muži přijdou o křeslo. Předsedové horní i dolní komory by o víkendu měli očekávat rezignaci svých členů.

Mezi staršími britskými politiky se prý dobře ví, kdo je kdo a kdo si „rád sáhne“, nicméně na seznamu jsou i některá „nová jména, která veřejnost překvapí“, popsal zdroj, který má přístup do společné konverzace žen z Westminsteru. Zaměstnankyně parlamentu, ať už političky nebo asistentky a administrativní pracovnice, podle všeho už dávno vzaly situaci do vlastních rukou a starají se jedna o druhou.

Významné političky o sexuálním obtěžování

„Jeden z labouristů má v oblibě oslovení sladká prsatka a často dělá ženám návrhy a jednomu z konzervativců vedení zakázalo přijímat další nohaté sekretářky,“ uvedl zdroj. K tématu sexuálního obtěžování se vyjádřila členka konzervativců, baronka Anne Jenkinová, která uvedla, že na začátku kariéry byla terčem sexuálního obtěžování ze strany svých kolegů. Jednalo se převážně o osahávání a sexistické poznámky.

Další z konzervativců Theresa Villiersová řekla, že v 90. letech musela neustále odhánět „šmátrající ruce“ kolegů od svého pozadí. Mluvčí parlamentu instituci brání, kdyby se dělo něco vážného, vedení by dávno zakročilo.

Tento týden nicméně vystoupily pracovnice Evropského parlamentu s tím, že dvě z nich byly znásilněny členy parlamentu. Napadení oznámily, ale žádné vyšetřování neproběhlo a Europarlament oba případy „zametl pod koberec“. Jedna z nich dokonce uvedla, že ji v parlamentu doporučili, „aby v zájmu vlastního dobra na policii nechodila“.

Zobrazit celou diskusi