Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Agresoři jsou lháři: Ženy ve Francii pochodovaly proti sexuálnímu obtěžování

Agresoři jsou lháři: Ženy ve Francii pochodovaly proti sexuálnímu obtěžování
Agresoři jsou lháři: Ženy ve Francii pochodovaly proti sexuálnímu obtěžování  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
30. října 2017
06:41

Stovky žen protestovaly v neděli v 11 francouzských městech proti sexuálním útokům a obtěžování. Činily tak v kontextu přibývajících svědectví o rozsahu problému, na který upozornila obvinění amerického filmového producenta Harveyho Weinsteina.

Shromáždění zorganizovala nezávislá novinářka Carol Galandová. Agentuře AP řekla, že chtěla, aby se hnutí ze sociálních sítí dostalo i do ulic. Mínila tím kampaň s heslem #metoo (#játaké), kterým v posledních týdnech ženy na Twitteru doprovázely své líčení případů, kdy se staly oběťmi sexuálního obtěžování či znásilnění.

Jen v Paříži se sešlo několik stovek osob na náměstí Republiky. Někteří provolávali hesla jako „Agresoři jsou lháři“. Jiní nesli transparenty s nápisy „Nebudu zticha“ či „Respektujte ženy“.

„Je to velký problém a každá dívka, kterou znám, byla v podobné situaci,“ prohlásila 21letá studentka Tara Bombergová. Dodala, že hodně cestovala a všude, včetně Francie, zaznamenala, že ženy jsou vystavené nemístným poznámkám či dotekům.

Francouzská státní tajemnice pro rovnost mezi pohlavími Marlène Schiappaová nedávno sdělila, že se vláda chystá zavést pokuty pro muže, kteří obtěžují ženy například na ulici.

Pětašedesátiletého Weinsteina nedávno obvinily ze sexuálního obtěžování či znásilnění desítky žen včetně známých hereček. Kvůli tomu ho ze svých řad vyloučila americká filmová akademie. Producent tvrdí, že měl se ženami sex výhradně s jejich svolením.

Obvinění z obtěžování či dokonce znásilnění vzneslo v uplynulých dnech prostřednictvím médií i několik zaměstnankyň Evropského parlamentu. Problém se údajně týká i britského parlamentu, napsal bulvární deník The Sun.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi