Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vzpoura muslimek: Sundaly si šátky a čekaly, co bude. Hrozily jim facky

Autor: Darina Jíchová - 
10. listopadu 2017
14:16

Íránské ženy odložily hidžáby a vyšly do ulic. Natočily reakce kolemjdoucích. Muži na ně pokřikovali, uráželi je a nařizovali jim, aby si nasadily šátky. Ty jsou v Íránu pro ženy povinnou součástí oděvu od revoluce v roce 1979. Skupinka žen se inspirovala novinářkou a aktivistkou Masih Alinedžadovou a její facebookovou stránkou „Má tajná svoboda“, kde sdílí fotky bez šátku. Všechna videa jsou adresovaná právě Alinedžadové.

Ženy svoje počínání natáčely na telefon. Od začátku počítaly s tím, že se setkají s nesouhlasem. Jeden muž jim dokonce vyhrožoval fackou. Ženy provázeli jejich příbuzní, kteří je v kampani sundávání šátku podporují. Rodina a někteří přihlížející ženy bránili. Íránky svým jednáním porušily zákon, hrdě se ale postavily na odpor nejen běžným mužům, ale i policistům.

Video, které ženy natočily:

Jedna z žen dokonce vyzvala pokřikujícího muže – „No tak, jen se vymáčkni, urážej nás!“ zavolala na něj. Další část videa ukazuje otce jedné z žen, který se pustil do bouřlivé debaty s mužem, který ji nutil, aby si nasadila hidžáb. Její otec ale rychle zakročil. „Takové nesmysly neuznávám,“ řekl na adresu zákona zahalování.

Kampaň „Bílé středy“, během níž Íránky odkládají své šátky, je velmi populární. Svoje počínání dokumentují a sdílí na facebookové nebo twitterové stránce „Moje tajná svoboda“. Na negativní reakce konzervativních Iránců jsou ženy zvyklé. „Nemám strach, můj telefon je moje zbraň. Hidžáb je tu povinný, i když jdete jen ven se psem.“

Nadávky a facky

Íránky se pravidelně setkávají s urážkami a výhrůžkami fyzickým násilím. „Zfackuju tě, pokud si na hlavu nenasadíš šátek.“ Při poslední akci kampaně k odhalené ženě přistoupil neznámý muž a násilně ji nutil, aby si vzala hidžáb. Přidal se k nim kolemjdoucí. „Můžete jí to říct v klidu. Ženu nemůžete jen tak zfackovat,“ snažil se uklidnit situaci.

Ženy chtějí dokázat, že nejsou loutky íránského režimu. Uvádějí, že chtějí být schopné rozhodovat se samy za sebe a svou kampaň začaly u něčeho, co by mělo být samozřejmé – svobodná volba toho, co si obléknout nebo jít ve městech, kam se jim zlíbí, klidně i na sportovní stadion. Zákony jim zakazují dotýkat se jiných mužů než příbuzných, nesmí s nimi ani tančit nebo zpívat.

Z jejich těla může být vidět pouze obličej, ruce a chodidla. Oblékat by měly jen tlumené barvy. Od roku 2014 se však ženy bouří a testují hranice zákonů. Hlavy si zakrývají výrazně barevnými a zdobenými šátky, které mají volně přehozené přes vlasy a ramena a stažené hodně dozadu, aby byly vidět i jejich vlasy.