Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Oplzlé poznámky a osahávání: O sexuálním obtěžování promluvily i kongresmanky

Autor: ČTK, deb - 
3. listopadu 2017
12:23

Aféra známého amerického producenta Harveyho Weinsteina, kterého ze znásilnění obvinilo několik žen, dodala odvahu řadě obětí sexuálního zneužívání svěřit se veřejně se svými traumaty. O nevhodném a sexuálně motivovaném chování nyní promluvily také tři bývalé a jedna současná členka Kongresu Spojených států. 

Agentura AP, která v pátek jejich svědectví přinesla, uvedla, že incidenty od narážek přes oplzlé poznámky po osahávání se odehrály před lety či dokonce před desetiletími, když zákonodárkyně byly v Kongresu nové.

Bývalá senátorka za stát Kalifornie Barbara Boxerová vzpomíná na jedno slyšení v 80. letech, kdy si jeden z kolegů neodpustil lascivní komentář. V reakci na její pracovní poznámku prohlásil, že se s jejím návrhem ztotožňuje a že se chce také ztotožnit s ní, kterou označil za něžnou dámu. Boxerová nyní uvedla, že slova mužského zákonodárce se u ostatních setkala se smíchem a že ona později požádala, aby byl komentář ze záznamu vymazán.

Někdejší kongresmanka Mary Bonová, která zasedala ve Sněmovně reprezentantů 15 let do roku 2012, od jiného kongresmana neustále slýchala dvojsmyslné narážky, které jednoho dne vyústily tím, že jí přímo v sále řekl, že myslí na společnou sprchu. To už toho měla dost a ohradila se s tím, že jeho průpovídky jsou ponižující a špatné. Kongresman, který podle Bonové nadále v zákonodárném sboru působí, jí dal od té doby pokoj.

V Kongresu rovněž stále zasedá i muž, se kterým má neblahou zkušenost kongresmanka Linda Sanchézová. „Když jsem byla v Kongresu nováček a bylo mi něco málo přes 30 let, byl tam starší zákonodárce, který mi dělal otevřené návrhy, a přitom byl ženatý,“ řekla Sanchézová, které je nyní 48 let. Dodala, že ten muž, který je nadále v Kongresu, ale jehož jméno jako Bonová odmítla sdělit, návrhy stále opakoval.

Sanchézová si ještě vybavila incident s jiným zákonodárcem, který již v Kongresu není a který ji neustále sledoval vilným pohledem. Jednou se jí prý také nevhodně dotknul tak, že se snažil, aby to vypadalo jako náhoda.

Hilda Solisová, která byla členkou Sněmovny reprezentantů do roku 2009, měla rovněž problém s jedním ze zákonodárců. Solisová, stejně jako její kolegyně odmítla sdělit jakékoli jméno, nechtěla o podrobnostech příliš hovořit. Uvedla jen, že se to týkalo nechtěných návrhů. „Nemyslím si, že jsem jediná. Snažila jsem se to ignorovat, otočit se a odejít,“ řekla.

O zvrhlém chování mužů nedávno promluvila kongresmanka Jackie Speierová s tím, že se to odehrálo v době, kdy v Kongresu sloužila jako stážistka. Neobtěžoval ji ale zákonodárce, nýbrž šéf jeho štábu. Před týdnem na Twitteru praktiky a podmínky v kongresovém prostředí označila za podhoubí nepřátelského pracovního prostředí. Tuto kritiku ale směřovala spíše do řad poradců a pomocníků zákonodárců a ženy zasedající v Kongresu označila za velké holky, které jsou mužům mocensky i profesně rovné. „Pokud vás nějaký zákonodárce ponižuje, je to proto, že mu to umožňujete,“ dodala.

 

rambajs ( 3. listopadu 2017 15:37 )

... kdysi před 30 lety jsem Áji v buňce prohrábl chlupatinu, snad si na to nevzpomene...

jan45 ( 3. listopadu 2017 14:00 )

Vypadá to tak, že normální heterosexuální muži začínají mít v současné společnosti problém. Je takové přísloví, že kdyby se žena fintila jen kvůli jednomu muži, tak by tomu nevěnovala takovou péči

pajato73 ( 3. listopadu 2017 12:49 )

vsude kam se kouknu jen sexualni obtezovani.... a na me si nikdo jeste ani nesahl

Zobrazit celou diskusi