Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Severní Korea se otřásla: Způsobila to exploze, míní Čína. Norové nesouhlasí

Autor: ČTK, simao - 
23. září 2017
16:30

V Severní Koreji bylo v sobotu zaznamenáno zemětřesení o síle 3,4 stupně, které mělo ohnisko nepříliš daleko od místa, kde KLDR provádí jaderné testy. Informovaly o tom úřady sousedních zemí. Čínská geologická služba uvedla, že se zřejmě jedná o důsledky exploze, ale jihokorejská meteorologická agentura v prvotních odhadech otřesy označila za zřejmý důsledek tektonické činnosti. K názoru, že nešlo o nový severokorejský jaderný test, se přiklonil i norský seizmologický ústav Norsar.

Mezinárodní agentura monitorující jadernou aktivitu CTBTO upozornila, že šlo o slabší otřesy než při minulých jaderných pokusech. Pchjongjang ve čtvrtek sdělil, že chystá dosud nejsilnější test vodíkové bomby.

CTBTO uvedla, že k otřesům došlo asi 50 kilometrů od místa, kde severokorejský režim obvykle zkoušky provádí. Dodala, že příčinu otřesů, které měly neobvykle malou sílu, dosud analyzuje.

Kim Čong-un disponuje střelami, které mohou zasáhnout prakticky celou Evropu. Kim Čong-un disponuje střelami, které mohou zasáhnout prakticky celou Evropu. | archiv Blesku

Podle nejmenovaného pracovníka jihokorejské meteorologické služby, kterého citovala agentura Jonhap, nebyla naměřena „akustická vlna, která je obvykle registrována v případě otřesů způsobených lidskou činností“. „Proto dnešní otřesy (v KLDR) řadíme v daném okamžiku do kategorie přírodního zemětřesení,“ citovala jeho vyjádření agentura Reuters.

K názoru, že otřesy poblíž severokorejské zkušební střelnice pravděpodobně nebyly vyvolány novým nukleárním testem, dospěl i norský seizmologický ústav Norsar. Dosud vyhodnocené seizmické signály mluví spíše pro následný otřes nebo skalní sesuv v důsledku velkého podzemního jaderného testu ze 3. září, citovala z prohlášení Norsaru agentura DPA.

Dosud poslední jaderný test provedl severokorejský režim 3. září a země se po něm otřásla silou až 6,3 stupně. Rada bezpečnosti OSN v reakci na něj po iniciativě Spojených států přijala minulý týden sankce omezující dovoz ropy do KLDR a vývoz textilu. Severokorejský ministr zahraničí pak uprostřed ostrých slovních výměn mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a diktátorem Kim Čong-unem prohlásil, že jednou z reakcí KLDR by mohl být dosud nejsilnější test vodíkové bomby v Pacifiku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vavrjan ( 23. září 2017 17:01 )

Kdyby ho nechalo USA na pokoji, tak by asi tak nevyváděl. Prostě se bojí a tak zbrojí. Co s toho může být je asi jemu i Trampovi úplně jedno. Jsou to oba dva šašci, kteří ale mohou zničit celou zem.

Zobrazit celou diskusi