Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Slováci se už radují z lepších piškotů. Ministryně chválí i drogerii jako z Rakouska

Autor: pet, ČTK - 
13. září 2017
19:50

Výrobci potravin a drogerie ze západní Evropy začínají měnit složení výrobků, které dodávají na Slovensko. Portálu Tablet.tv to řekla slovenská ministryně zemědělství Gabriela Matečná. Bratislava v poslední době opakovaně kritizovala dvojí kvalitu zboží, tuto praxi za nepřípustnou v EU ve středečním projevu v europarlamentu označil také předseda Evropské komise (EK) Jean-Claude Juncker.

„Chceme dosáhnout toho, aby výrobce dodával na evropský trh stejné potraviny. Už máme první příklady značkových piškotů nebo keksů. I drogistické zboží začíná být podobné, jaké se prodává v Rakousku,“ uvedla Matečná.

Některé firmy podle ministryně přistoupily k tomu, že nepoužívají stejný obal pro zboží s odlišným složením. „Firmy jsme motivovali k tomu, že když jde o stejný obal, obsah by měl mít stejný, anebo když je obsah rozdílný, ať je rozdílný také obal,“ řekla Matečná.

Video  Diskriminace českých spotřebitelů: Méně masa v rybích prstech, slabší prášek na praní?  - Zuzana Štíchová, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Slovensko již dříve provedlo analýzu zkoumaných potravin stejné značky, které se prodávají na Slovensku a v západní Evropě. „Až u 50 procent potravin jsme našli velké rozdíly. To byly rozdíly v obsahu přírodních surovin a aditiv. Ty (potraviny), co se prodávají směrem na západ od našich hranic, jsou podstatně kvalitnější. Mají méně umělých barviv a méně přidaných syntetických aditiv,“ uvedla slovenská ministryně.

Rozdíly v kvalitě výrobků, které se prodávají ve stejném obalu, prokázala také studie zadaná českým ministerstvem zemědělství. Slovenský premiér Robert Fico po společném jednání české a slovenské vlády začátkem září řekl, že obě země budou iniciovat svolání summitu, na kterém by se v říjnu v Bratislavě debatovalo o dvojí kvalitě potravin, ale i dalšího zboží na evropském trhu. Fico v červenci otevřel téma dvojí kvality potravin při jednáních s předsedou EK Junckerem, který o tomto problému hovořil i ve svém středečním projevu v Evropském parlamentu.

 

 

Zobrazit celou diskusi