Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Unikátní fotografie z útoků 11. září 2001: Šokovaný Bush i vnitřek zničeného Pentagonu

Autor: pet - 
11. září 2017
12:29

Je tomu už 16 let, co celý svět zasáhla zpráva o sérii teroristických útoků, které byly cíleně namířeny na americká „Dvojčata“ a Pentagon. Vražedná akce, která proběhla kolem půl desáté hodiny ranní pod vedením al-Káidy, si vyžádala více než 3 tisíce mrtvých, a stala se tak nejbrutálnějším teroristickým útokem v dějinách lidstva. Amerika si v pondělí připomene tento masakr pietou. Podívejte se na sérii ojedinělých snímků z 11. září, jež zachycují zdrcující podívanou, která je výsledkem lidské nenávisti a pomstychtivosti. Zveřejnilo ji ministerstvo obrany USA.

Islamistická organizace al-Káida unesla 11. září 2001 čtyři komerční letadla. Lety č. 11 společnosti American Airlines a č. 175 společnosti United Airlines se staly osudnými pro pasažéry, kteří zemřeli při nárazu letadel do Světového obchodního centra.

Třetí letadlo vzápětí narazilo do Pentagonu, sídla amerického ministerstva obrany. Čtvrté letadlo se zřítilo poblíž města Shanksville v Pensylvánii po potyčce mezi teroristy a pasažéry na palubě. Letadlo mělo namířeno do Washingtonu, spekuluje se tedy o tom, že mělo možná zasáhnout Bílý dům nebo americký Kapitol.

Video  Útok na Pentagon pohledem bezpečnostní kamery  - YouTube
Video se připravuje ...

Vzácné fotografie, které zveřejnilo ministerstvo obrany, zachycují ojedinělé momenty z 11. září. Je na nich k vidění například zdrcený George Bush, který nevěřícně hledí na televizor, ve kterém běží první zpráva o útoku. Další fotografie zachycují prezidenta uprostřed ulice poblíž World Trade Center, kde promlouvá k záchranářům. 

Mrazivý je i snímek nástěnných hodin, které se zastavily přesně v době útoku na Pentagon. Obrázky také zachycují nečekanou paniku policie a FBI, která se snaží zajistit bezpečnost v okolí budov.