Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lidé už se báli Kima. Rozhlasu na americkém ostrově Guam „ujel“ signál ohrožení

Autor: ČTK, pet - 
15. srpna 2017
16:10

Paniku mezi některými obyvateli amerického tichomořského ostrova Guam v úterý vyvolaly místní rozhlasové stanice. Začaly totiž vysílat nouzové varování používané v případě vážného ohrožení. Řada lidí si výstrahu spojila s možným raketovým útokem Severní Koreje, kterým v minulých dnech nepřátelský režim pohrozil. Po 15 minutách rádia varování stáhla a úřady obyvatele ujistily, že nebezpečí nehrozí, informovala televize CNBC.

Dvě rozhlasové stanice, jedna z nich hudební a druhá křesťanská, krátce po poledni (po 4. ráno českého času) začaly vysílat oznámení o nespecifikované hrozbě. Podobná varování jsou do éteru pouštěna pouze zřídka a mají informovat o živelní pohromě, válečné hrozbě či teroristickém útoku.

Podle úřadů byla na vině lidská chyba, která se prý nebude opakovat. „Neschválený test nebyl spojen s žádným nebezpečím, hrozbou či varováním,“ uvedl guamský úřad pro vnitřní bezpečnost, který vedení stanic ujistilo, že šlo o poslední podobný omyl.

VIDEO: Severní Korea versus USA

Pracovníci úřadů v minulých dnech místní obyvatele i turisty uklidňovali, že mohou být bez obav a nedělat si starosti s prohlášením představitelů severokorejské armády, kteří avizovali přípravu plánů útoku na ostrov. Teprve v úterý diktátor Kim Čong-un oznámil, že s případným úderem počká a bude sledovat chování Spojených států. Americký prezident Donald Trump v posledních dnech v reakci na severokorejské zkoušky balistických raket adresoval Pchjongjangu sérii ostrých prohlášení, v nichž Kima varoval před provokacemi, na které prý USA odpoví nevídanou „ohnivou silou“.

Zobrazit celou diskusi