Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Teroristé zaútočili na tureckou restauraci: Nejméně 17 mrtvých a 8 zraněných

Autor: ČTK, ula - 
14. srpna 2017
06:33

Nejméně 17 mrtvých a osm zraněných si vyžádal teroristický útok na tureckou restauraci v hlavním městě Burkiny Faso. Oznámila to vláda této západoafrické země. Útok podnikli v neděli večer pravděpodobně islamisté. Podobný útok na kavárnu v Ouagadougou si loni v lednu vyžádal tři desítky obětí.

„Útok si prozatím vyžádal 17 obětí, jejichž národnost se upřesňuje, a osm zraněných,“ citovala z vládního prohlášení agentura AFP.
Ministr pro komunikaci Remis Dandjinou v krátkém televizním vystoupení uvedl, že neznámý počet útočníků se „zabarikádoval na prvním patře budovy, kterou napadli“, a že proti nim zasahují armádní a policejní síly, včetně elitní jednotky četnictva.

Střelba na hosty na terase

Dříve AFP s odvoláním na neoficiální zdroje informovala o třech mrtvých a desítce zraněných poté, co ozbrojenci, nejspíše islamisté, stříleli v neděli večer po hostech restaurace Istanbul v Ouagadougou. „Tři muži přijeli v terénním autě okolo půl desáté (večer) a zahájili palbu na hosty na terase,“ vylíčil číšník z podniku navštěvovaného často cizinci. Policie vyklidila restauraci ještě před příjezdem armádních jednotek, které neprodleně na islamisty zaútočily. Zprvu prudká střelba posléze utichla.

Atentát v Kábulu: Kamera zachytila moment, při kterém zemřelo 150 lidí:

Video  Atentát v Kábulu: Kamera zachytila moment, při kterém zemřelo 150 lidí.  - Facebook Tolo News
Video se připravuje ...

Podobný útok v lednu 2016

Loni v půli ledna při útoku na kavárnu Cappuccino v Ouagadougou přišlo o život 29 osob osmnácti národností, včetně Kanaďanů, Francouzů, Švýcarů a Nizozemce. Místní ozbrojené síly, podpořené francouzskými vojáky, osvobodily nejméně 150 rukojmích a zabily čtyři teroristy. K útoku se na internetu přihlásili islámští radikálové z organizace al-Káida v muslimském Maghribu (AQIM).

Ve městě působí mírové jednotky

Burkina Faso je převážně muslimský stát. V říjnu 2014 nastoupil cestu k demokracii, když byl svržen dlouholetý prezident Blaise Compaoré. V září 2015 uskutečnila elitní prezidentská garda neúspěšný pokus o puč. Na severu Burkina Faso hraničí s Mali, kde operuje řada islamistických teroristických skupin, včetně Ansar Dine, Murábitún a al-Káidy v islámském Maghribu. V této bývalé francouzské kolonii proto od roku 2013 působí více než 10 000 členů mírových sil OSN z různých zemí. Česká armáda má v malijské misi pod patronací Evropské unie několik desítek vojáků. Většina z nich střeží velitelství v hlavním městě.

Zobrazit celou diskusi