Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

KLDR zvažuje útok na americký ostrov Guam. Trump: Narazí na ohnivou zlobu

Autor: ČTK, zzu - 
9. srpna 2017
06:48

Severní Korea „pečlivě zkoumá“ možnost raketového útoku na americký tichomořský ostrov Guam. Ve středu to oznámila severokorejská agentura KCNA. Plán podle mluvčího severokorejské armády může být realizován kdykoli po pokynu vůdce Kim Čong-una. KLDR si je svým raketovým programem tak jistá, že ku příležitosti jeho úspěchu vydala speciální sérii poštovních známek. 

Prohlášení vydal Pchjongjang krátce po úterním varování prezidenta USA Donalda Trumpa, podle něhož by KLDR raději neměla dál Spojeným státům vyhrožovat. Pokud ale bude, narazí podle Trumpa na „ohnivou zlobu, jakou svět neviděl“.

V jiném aktuálním prohlášení severokorejské armády se uvádí, že armáda by mohla provést „preventivní operaci“, pokud se objeví náznaky, že USA připravují provokaci.

KLDR provedla v poslední době několik raketových testů, při nichž vyzkoušela nově vyvinuté mezikontinentální balistické rakety, schopné údajně zasáhnout kontinentální Ameriku. Testování doprovázela ostrá kritika Spojených států a výhrůžky jaderným konfliktem.

VIDEO: Výcvik severokorejské armády je velmi tvrdý

Video  Výcvik severokorejské armády je brutální  - YouTube/stimmekoreas
Video se připravuje ...

List The Washington Post v úterý navíc informoval o tom, že Severní Korea už vyvinula miniaturizovanou jadernou hlavici, kterou může být vyzbrojena balistická raketa. K takovému závěru prý dospěli analytici americké armádní rozvědky DIA. Je-li informace pravdivá, překročila by podle listu KLDR kritickou hranici, za níž se stává jadernou mocností.

Ostrou slovní přestřelku mezi Washingtonem a Pchjongjangem v úterý komentoval vlivný republikánský senátor John McCain, šéf senátního branného výboru. Vyjádřil pochyby, že se Trump k akci proti KLDR odhodlá. „Velcí vůdci“ svým nepřátelům nevyhrožují, nejsou-li odhodláni jednat, řekl McCain arizonské rozhlasové stanici KTAR News.

Ostrov je připraven

Guvernér Guamu Eddie Calvo dnes řekl, že severokorejská prohlášení nejsou žádnou hrozbou. Ostrov je podle něj připraven na „každou eventualitu“ a bránit ho jsou připraveny strategické obranné prostředky USA. „Guam je americké území... nejsou tu jen vojenská zařízení,“ citovala guvernéra agentura Reuters.

Guam, nejjižnější ostrov tichomořského souostroví Mariany, je autonomní území USA. Žije tu necelých 200 000 lidí. Na ostrově je námořní a letecká základna amerických ozbrojených sil.

Calvo ve videoklipu na sociálních sítích ujistil spoluobčany, že je v kontaktu s Bílým domem. Byl prý ujištěn, že úroveň ohrožení ostrova se nijak nemění.

Poštovní známky s raketami

Připravenost svého raketového útoku dává Severní Korea najevo také speciální edicí poštovních známek. Zobrazují vůdce Kim Čong-una, jak spokojeně sleduje testy dvou mezikontinentálních balistických raket, ke kterým došlo v červenci.

Severní Korea vydává speciální edice poštovních známek pravidelně. Dělá tak zejména za účelem zisku, jelikož severokorejské známky mají na mezinárodním trhu vysokou hodnotu. V červnu například vydala známky, které zobrazují rakety mířící na budovu podobající se Bílému domu.

Pchjongjang nicméně v minulosti vydal i méně kontroverzní známky, například s britskou princeznou Dianou.

arne100 ( 9. srpna 2017 10:20 )

Všichni tři žvanilové balika,repelos,honza24.Vy jste prachobyčejný zdejší póvl.Vy ani nevíte co žvaníte ubožáci.Myslíte si že si zvednete své ego ale je to naopak.On se vás Tremp bude ptát co má dělat vy ubožáci.Pokud napadne území USA tak dostane ten SeveroKorejský pitomec nafrak a nemusí to být žádná atomovka.To jen váš mozek je tak chudý že nepřemýšlý.A Pokud je někdo šašek Tak jste to vy kašpárkové se svým mozkem

sosacek ( 9. srpna 2017 07:29 )

Velký KIM je mírotvorce!

Zobrazit celou diskusi