Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Markétu a Mirka odsoudili. Mladí Češi dostali v Turecku 6 let a 3 měsíce vězení

Autor: ČTK, val, simao - 
2. srpna 2017
11:53

Čechy Markétu Všelichovou a Miroslava Farkase, kteří byli loni zadrženi v Turecku, odsoudil ve středu tamní soud k šesti letům a třem měsícům ve vězení za údajné napomáhání teroristům - kurdským milicím. Uvedla to Česká televize.

Markéta Všelichová a Miroslav Farkas byli zadrženi loni na turecké hranici na přechodu Habur. Psal se 13. listopad, Turci u nich při kontrole našli materiály, letáky a fotografie, které svědčily o tom, že patří ke kurdským milicím YPG.

Mladí Češi byli zatčeni a obviněni z členství v kurdských milicích, které bojují v Sýrii a jež Ankara řadí k teroristickým organizacím. 

Češi ale tvrdí, že jsou humanitární aktivisté a že mířili do Iráku, kde chtěli zřídit polní nemocnici. Naděje pro Markétu a Mirka však nevyhasla. Verdikt není pravomocný, jejich obhajoba chystá odvolání.

Tvrdý rozsudek po průtazích

Začátek soudního jednání byl naplánován na 10. května, pak se ale stání opakovaně odročovalo až do srpna. Podle tureckého tisku dvojici hrozil několikaletý trest vězení. A tak se nakonec i stalo - Češi si vyslechli rozsudek 6 let a 3 měsíce.

Na stranu Markéty a Mirka se přitom postavila i česká diplomacie. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek v polovině prosince řekl, že se dvojice nechtěla zapojit do teroristických aktivit. Proti zadržení mladých Čechů protestovala i část českých europoslanců. O osudu Čechů rozhodoval soud v Širnaku na jihovýchodě země.

Obžalobu si Všelichová s Farkasem vyslechli letos 8. února, kdy je prokuratura v Širnaku obžalovala z příslušnosti k ozbrojené teroristické organizaci. A požadovala pro ně ještě přísnější třest - v rozmezí 7,5 až 15 let vězení.

Politicky ožehavá záležitost

Jenže ještě před vyhlášením samotného rozsudku varoval v reakci pro Blesk.cz i uznávaný český turkolog, přednášející na univerzitě v německém Hamburku, Petr Kučera: „Tady má soudce poměrně pádné argumenty v rukách a může říct: Ano, tito dva mladí lidé se podíleli na aktivitách teroristické organizace.“

Nyní došlo na jeho slova. Soudce se s mladými Čechy skutečně „nemazal“. „Je to extrémně politicky ožehavá záležitost, za kterou by tureckým občanům hrozili i vyšší tresty, třeba i doživotí - podpora YPG, což jsou kurdské vojenské jednotky, bojující proti Islámskému státu i proti syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi. V Turecku jsou považování za teroristickou organizaci s napojením na PKK, Stranu kurdských pracujících, která je i EU a Spojenými státy klasifikována také za teroristickou organizaci,“ upozornil Kučera.

Zaorálek je zklamaný

Šéf české diplomacie Zaorálek se nyní chystá spojit se svým tureckým protějškem Cavosugluem. Chce ho požádat o korektní odvolací řízení. Česká strana si vyžádala i kompletní rozsudek. Markéta a Mirek mezitím zůstávají ve věznici ve Vanu, kam byli umístěni do vazby.

„Dnešní rozsudek je pro mě velkým zklamáním. Bez ohledu na to je nyní potřeba udělat maximum, aby byla věc řádně přezkoumána odvolacím soudem. Pevně věřím, že soud vyšší instance vyhodnotí záležitost jinak,“ uvedl v reakci na verdikt tureckých soudů Zaorálek. 

On sám jednal 13. prosince přímo v Turecku, jednal i s premiérem Yildirimem. „Z naší strany samozřejmě bude nadále pokračovat poskytování konzulární pomoci. Naše ambasáda v Ankaře je s oběma zadržovanými v pravidelném kontaktu a stejně jako dosud bude hrát aktivní roli prostředníka jak směrem k rodinám obou českých občanů v České republice, tak i ve vztahu k tureckým úřadům,“ dodal Zaorálek.

karey ( 12. září 2017 18:22 )

Kamaráde, tvůj projev svědčí o tom, že by ses měl jít hezky rychle léčit.

egyptanka ( 2. srpna 2017 22:13 )

Pane bože to jsou dva debilové. Co asi čekali? Trest je spravedlivý.

iFender ( 2. srpna 2017 19:32 )

Pane Zavoralek cim pak si tu vasi angazovanost zaslouzili?Byli oba upozornovani ,aby tam nejezdili a zanechali techto aktivit.Takze je to jejich vina.Basta!Vubec je nelituji a jsem proti,aby se stat v tomto pripade angazoval pane Zavoralek.

kuromrd ( 2. srpna 2017 18:58 )

ona to se svou k.undičkou zařídí aby je ty turecký mamrdi pustili za rok na svobodu

deafista ( 2. srpna 2017 15:23 )

Koledovali si o to. Zprávy o aktivitách, fotky se samopalem v maskáčích atd. atd na FB. Turci se ještě zachovali férově. čím kdo zachází - s tím také schází...

Zobrazit celou diskusi