Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Markéta a Mirek v tureckém vězení: Soudce má pádné argumenty, míní turkolog

Autor: simao - 
28. července 2017
05:38

Dvojice Čechů Markéta Všelichová a Miroslav Farkas čekají na svůj další osud v tureckém vězení. Jejich kauza se protahuje, doufají přitom, že by rozsudek mohl padnout již příští týden. Český turkolog Petr Kučera se průtahům nediví. Turecké soudy zaměstnávají tisíce souzených kvůli puči i čistkám mezi soudci samotnými. K případu mladých Čechů říká, že si počínali přinejmenším nešikovně. A soudce, pokud bude chtít, má po ruce pádné argumenty.

Češka Markéta Všelichová se vypravila mezi kurdské bojovníky, společně s Miroslavem Farkasem je však zatkli na tureckých hranicích. Ačkoliv Kurdové stojí v první linii v pozemních bojích proti Islámskému státu, v Turecku jsou považováni za teroristy. A to kvůli PKK – Straně kurdských pracujících, která chce vytvořit vlastní kurdský stát. Na úkor Turecka.

Podpora Kurdů tak není v Turecku vítána. A právě na to „dojela“ dvojice mladých Čechů. „Tady má soudce poměrně pádné argumenty v rukách a může říct: Ano, tito dva mladí lidé se podíleli na aktivitách teroristické organizace,“ říká Petr Kučera, uznávaný turkolog, který učí na univerzitě v německém Hamburku.

Hledali dobrodružství. A skončilo to špatně

Tlaky na osvobození Čechů se snaží vyvíjet česká diplomacie i část českých europoslanců, Markéta a Mirek mezitím čekají v turecké vazbě, jak se situace vyvine.

Český expert však má k jejich předchozímu počínání i kritický poznatek. „Dost nešikovně také postovali své fotografie v uniformách s těmi bojovníky na Facebooku, to jim patrně hodně přitížilo. Kdyby tam byli trochu inkognito a nedělali z toho takové velké dobrodružství, kdyby necestovali nepokrytě přes Turecko do kurdských oblastí, kdy museli jednoznačně vědět, že když se dostanou do rukou tureckých bezpečnostních složek, tak budou zatčeni… Přijde mi to z jejich strany hledání dobrodružství, které skončilo dost tragicky,“ pokračuje Kučera pro Blesk.cz.

Rodiny obou Čechů nyní napjatě čekají, co bude dál. Budou v Turecku Markéta a Mirek skutečně odsouzeni? Nebo se vrátí do vlasti? „Je možné, že je Turecko do ČR vydá, ale obávám se, že jim opravdu v Turecku hrozí vysoké tresty a že ta justice bude dost nemilosrdná. Ale můžu se mýlit. Třeba česká vláda vyjedná nějaké speciální podmínky,“ podotýká Kučera.

Poukazuje přitom na možnost, že Česko přislíbí Turecku něco, za co zatčené Čechy skutečně Turci vydají do vlasti. „Ale určitě Turecko by trvalo na nějakém potrestání i u nás,“ míní odborník.

Průtahy v procesu? Kvůli nezdařenému puči

V Turecku je to přitom čerstvě více než rok od nezdařeného vojenského puče proti vládě strany prezidenta Erdogana. A v této atmosféře jsou jakékoliv politické otázky zvláště ožehavé.

Samotné průtahy v procesu s dvojicí Čechů mají kořeny právě v situaci v zemi, kde i rok poté dochází k zatýkání podporovatelů chystaného převratu.  

„To, že to tak dlouho trvá, tomu se vůbec nedivím. Za současné situace, kdy 50 tisíc lidí pořád ještě čeká na soudní proces a kdy jsou denně a denně zatýkáni noví lidé a soudci jsou sami také terčem čistek, tak to vůbec nestíhají,“ upozorňuje Kučera.

Případ Markéty a Mirka byl sice odročen na srpen, není ale jisté, že se skutečně zanedlouho projedná. „V Turecku už předtím byly procesy relativně dlouhé, vůbec bych se nedivil, kdyby to trvalo ještě několik měsíců, než jejich případ bude projednán,“ dodává český turkolog.

karey ( 31. července 2017 22:08 )

Jj, člověk člověku vlkem... Přátelé, jeden by z vás zvracel.

Nezadat ( 29. července 2017 07:58 )

Doufám,že dostanou doživotí aby nemohli rodit další debile.

hanka666 ( 28. července 2017 23:44 )

Chteli si uzit poradne dobrodruztvi, tak ho maji. V hlave n a s r a no, tak co nyni od ostatnich chteji

djaba ( 28. července 2017 21:21 )

Cesta do tureckých končin a poté ke Kurdům jistě stála nemalý peníz .Člověk zdravého rozumu , pokud by chtěl pomáhat potřebným , by věnoval přebytečné prašule třeba dětskému domovu .A byl by hrdina .

zednik ( 28. července 2017 13:11 )

Free holčička, co všechno znala, všude byla 2x a od všeho měla klíče.Chytrá jak rádio Jerevan. Stačí zhlédnout její rozhovor na DVTV. Tak ať si teď sama poradí. Ty její fáče pro jakousi imaginární humanatirní pomoc jí určitě pomůžou.

Zobrazit celou diskusi