Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Češka Markéta píše z turecké basy: Snažím se zůstat normální. Jsem překvapená

Autor: zst - 
20. února 2017
14:35

Rodina Češky zadržené v Turecku dostala z vězení první dopis. Markéta Všelichová (24) v něm anglicky napsala, co za mřížemi dělá, i o tom, jaké poměry tam panují. Často prý běhá a pije kávu, snaží se zůstat normální. Všelichovou společně s Miroslavem Farkasem zadrželi Turci loni v listopadu, hrozí jim až 15 let vězení.

„Řekni, že odsuzujeme všechny teroristické útoky v Turecku, bez ohledu na to, kdo je dělá, jestli Daeš nebo PKK. Odsuzujeme veškeré zabíjení nevinných lidí po celém světě, ať už to dělá kdokoliv Asad, PKK, Daeš, nějaká armáda,“ píše Češka s odkazem na Islámský stát a Stranu kurdských pracujících (PKK), která je celosvětově považována za teroristickou.

„Jsem v pořádku, každý den běhám, piji kávu a snažím se zůstat normální. Turecké vězení není tak hrozné místo, jak si pravděpodobně mnoho lidí v Evropě myslí. Všichni lidé se tady ke mně chovají opravdu velmi hezky. Také policie se k nám chovala normálně, žádné násilí,“ tvrdí zajatá Češka a dodává, že má pohodlí i vše, co potřebuje.

Všelichová za mlada závodně běhala. Podle jejího profilu na sociální síti byla dokonce třetí na republikovém šampionátu v běhu na 800 metrů dorostenek v roce 2009. Proto se zřejmě o běhání zmiňuje i v dopise z vězení.

„Možná jsem se o Turecku trochu mýlila“

„Jsem opravdu překvapená, že turecké vězení takhle vypadá. Možná, že jsem se trochu mýlila o tomto státě,“ stojí v závěru zveřejněné části dopisu, který je datován 15. ledna. Kritiku si ale zatčená Všelichová pravděpodobně nemůže dovolit. Za údajnou spolupráci s teroristy jí hrozí až 15 let vězení.

Část dopisu Markéty Všelichové rodičům psaný anglicky. Zadržená Češka si v něm na poměry v tureckém vězení nestěžuje... Část dopisu Markéty Všelichové rodičům psaný anglicky. Zadržená Češka si v něm na poměry v tureckém vězení nestěžuje... | Facebook / Markéta Všelichová & Miroslav Farkas - Zatčeni v Turecku

Markéta Všelichová a Miroslav Farkas byli zatčeni v Turecku v listopadu kvůli spolupráci s bojovou kurdskou organizací YPG. Tu házejí Turci s PKK „do jednoho pytle“, proto byli Češi obviněni z terorismu. Pro spojence v Sýrii ale YPG teroristy není, s Kurdy běžně spolupracují v boji proti radikálům.

Proteroristické písně a pochody v mobilech

„Turecké bezpečnostní síly zadržely Farkase a Všelichovou, když se snažili nelegálně překročit turecko-syrskou hranice u celní brány Haburu v jihovýchodním Turecku. Od svého zadržení jsou ve vazbě tureckých úřadů,“ napsal deník Daily Sabah. „Ve fotoaparátech a paměťových kartách smartphonů Farkase a Všelichové policie objevila proteroristické písně a pochody, zvukové soubory, stejně jako snímky pořízené s teroristy YPG,“ dodal list.

Do věci se ihned vložila česká diplomacie, která se snaží, aby byli oba Češi vyhoštěni zpět do vlasti. To se ale zatím nepodařilo a na Všelichvoou s Farkasem čeká pravděpodobně soud. S tureckým protějškem o případu dokonce jednal osobně ministr zahraničí Lubomír Zaorálek přímo v Ankaře.

Rodina Všelichové údajně sehnala pro oba Čechy právníky, oba jsou totiž obviněni v jednom případu. Rodina Miroslava Farkase podle dostupných informací na toto téma nekomunikuje. Všelichovi se kvůli tomu zadlužili, na právníky potřebují 300 tisíc korun. Přátelé zadržených proto chystají finanční sbírku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kecal ( 2. srpna 2017 09:13 )

Jsem přející člověk a tobě a tomu tvému kamarádovi přeji deset až patnáct let! Supr dovča!

kolokolo ( 2. srpna 2017 08:34 )

A co čekali...???Vkaždém státě budou potrestáni za činnost proti státu..

iFender ( 28. července 2017 07:22 )

No ja bych si to tak nevychvaloval.Muze nam napsat za 10-15-20 let po rozsudku.Rad bych ,aby se podelila o zkusenosti treba po 15 letech.Naivita a hloupost obou je privedla do turecke veznice ,takze mohu jen poprat uzijte si to!

Samo ( 28. července 2017 06:35 )

Ty ji možná nemáš na její úrovni. To mám rád takové rozoumky, kteří kritizují normální lidi za jejich angličtinu. Že jsi nekritizoval Zemana za jeho angličtinu, která je na státníka a politika na velmi nízké úrovni a on sám si myslí, že tomu tak není.

salto ( 21. února 2017 09:22 )

Zobrazit celou diskusi