Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Volný pohyb osob mezi Británií a EU skončí v březnu 2019. Co bude dál?

Autor: Mii, ČTK - 
31. července 2017
15:00

Konec volného pohybu mezi Británií a Evropskou unií nastane v březnu 2019, tedy v době, kdy Spojené království opustí Evropskou unii. V pondělí to prohlásil mluvčí předsedkyně britské vlády Theresy Mayové, informuje agentura Reuters. Britský ministr financí Philip Hammond přitom minulý týden řekl, že po odchodu Británie z EU nedojde k bezprostřední změně imigračních předpisů.

„Volný pohyb osob skončí v březnu 2019,“ řekl v pondělí novinářům mluvčí Mayové. Dodal, že vláda už stanovila některé podrobnosti, včetně návrhů, které se týkají práv občanů Evropské unie po brexitu.

„Další prvky imigračního systému po brexitu budou předneseny v pravý čas. Bylo by špatné spekulovat o tom, jak by mohly vypadat, nebo naznačovat, že volný pohyb osob bude pokračovat stejným způsobem, jako je tomu nyní,“ uvedl rovněž mluvčí.

V souvislosti s tím, že se členové vrcholného týmu Mayové v posledních dnech poněkud rozcházeli v tom, jaké jsou plány kabinetu pro brexit, mluvčí konstatoval, že postoje vlády ohledně odchodu z Unie zůstávají takové, jak je určila premiérka v lednu.

Dodal zároveň, že podrobnosti realizačního období po brexitu jsou předmětem vyjednávání.

VIDEO: Český premiér Sobotka (ČSSD) o jednání o brexitu:

Zobrazit celou diskusi