Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Letadlo Korean Air s 211 lidmi se odmlčelo. Německé stíhačky ho donutily přistát

Autor: jer, ČTK - 
16. července 2017
16:05

Dva stíhací letouny německé armády v sobotu přinutily jihokorejské dopravní letadlo přistát ve Stuttgartu, protože dispečeři s letounem ztratili spojení. Napsala to v neděli agentura DPA. Letoun společnosti Korean Air s 211 lidmi na palubě letěl ze Soulu do Curychu. Po přistání se ukázalo, že palubní rádio mělo poruchu.

K podobnému incidentu podle DPA došlo týž den v Bavorsku, kde letoví kontroloři nenavázali spojení s pilotem egyptského dopravního letadla. I v tomto případě musely vzlétnout dva stroje německé armády. Tentokrát byla příčinou chyba posádky, která zvolila špatnou frekvenci spojení.

Podle mluvčího německé armády dochází v období dovolených k podobným případům častěji, protože ve vzduchu je víc letadel. Armádní letouny zasahují v případech, kdy má dopravní letadlo přeletět citlivá místa, například jaderné elektrárny nebo velká města.

V dobré paměti má německá letová služba incident z letošního března, kdy bylo varováno pět německých jaderných elektráren, protože se nepodařilo navázat kontakt s letounem mířícím do Londýna. „Mlčící“ stroj tehdy převzaly německé armádní letouny od českých kolegů na hranicích s Českou republikou. Ukázalo se, že komunikační prostředky dopravního letadla přestaly fungovat už nad Maďarskem.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi