Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Němci odhlasovali stažení vojáků z Turecka. Základnu přesunou do Jordánska

Autor: mah, ČTK - 
21. června 2017
19:20

Německý parlament se rozhodl reagovat na spory s Tureckem. To několikrát zabránilo v návštěvě německých poslanců u vojáků bundeswehru na základně Incirlik. Přibližně 260 německých vojáků, kteří pomáhají v bojích proti Islámskému státu (ISIS), tak čeká stěhování. Novým domovem se jim stane základna Azrak v Jordánsku. Stažení vojáků je pokračováním neshod mezi Ankarou a Německem.

Spolkový sněm se pro přesun vojáků vyslovil velkou většinou. Pro stažení z Turecka byly všechny parlamentní strany. Poslanecké frakce Zelených a Levice ale zároveň požadovaly, aby se vojáci z Turecka vrátili rovnou domů, což se nestane.

V Německu je vojsko silně vnímáno jako parlamentní armáda, a proto jsou poslanecké návštěvy u vojáků pro Berlín nezbytností. Zdůraznění role parlamentu byl také důvod, proč dnes o přesunu hlasoval Spolkový sněm. Čistě formálně by tak činit nemusel, protože o transferu už rozhodla vláda.

Ankara rozhodnutí nevpustit na Incirlik německé poslance zdůvodnila tím, že „vnitřní politická situace“ v Turecku nyní takové návštěvy neumožňuje. Krok Ankary je o to zvláštnější, že nemá problém s tím, aby němečtí poslanci navštěvovali své vojáky na další turecké základně Konya. Rozdíl je podle pozorovatelů v tom, že zatímco v Incirliku jsou němečtí vojáci na základě dvoustranných dohod, na Konye jsou v rámci dohody celé Severoatlantické aliance.

Stěhování začne už v červenci

Vojáky, letadla a další technické vybavení chce Německo z Incirliku začít stahovat na začátku července. Německý tankovací letoun by měl být v Jordánsku v provozu už v polovině července, pozorovací letouny Tornado se budou přesouvat od srpna do září. Od října by měly znovu startovat podle plánu.

Německo se z Incirliku účastní mezinárodní mise, jejímž úkolem je bojovat proti radikálům z hnutí Islámský stát. Do přímých bojových akcí se ale bundeswehr nezapojuje, z letadel monitoruje dění a pomáhá koaličním jednotkám s tankováním.

Vztahy mezi Německem a Tureckem se v posledním roce prudce zhoršily. Přispěly k tomu tvrdý postup Ankary vůči skutečným i domnělým odpůrcům po loňském pokusu části armády o státní převrat i německá kritika tohoto postupu. Další diplomatická roztržka vypukla poté, co německá města zakázala tureckým vládním politikům agitovat před dubnovým referendem o změnách ústavy na německém území. Turečtí politici pak opakovaně německé praktiky přirovnali k těm nacistickým.

V neposlední řadě má na vzájemné vztahy silně negativní dopad i případ německo-tureckého novináře Denize Yücela, který je už několik měsíců v Turecku držen ve vazbě; podle Berlína bezdůvodně.

Spory obou zemí začaly, když Německo zabránilo tureckým ministrům agitovat za změnu ústavy, kterou si Turci prosadili v referendu:

Zobrazit celou diskusi