Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Drama letu ČSA z Říma: Cestující cítili podivný zápach. Kde se vzal?

Nouzové přistání letadla s Čechy: „30 minut jsem se bála o život.“
Nouzové přistání letadla s Čechy: „30 minut jsem se bála o život.“  (Autor: koláž/blesk.cz)
Autor: David Vaníček, Zuzana Zelenková - 
12. července 2017
15:50

České cestující včetně herečky Daniely Šinkorové pořádně vyděsil průběh úterního letu ČSA z Říma do Prahy, linky OK 725. Na palubě zřejmě rychle klesl tlak a vypadly kyslíkové masky, které si cestující museli povinně nasadit. Pilot následně otočil stroj zpátky do Říma, kde nouzově přistál. Cestující tvrdí, že byla na vině závada, kterou jim měl údajně potvrdit i palubní personál. ČSA to ale odmítá, podle nich šlo o planý poplach.

Situaci jako první popsal na svém Facebooku Michal Kratochvíl z Prahy. Z Říma se vracel spolu s manželkou.

„Mluvili jsme i s letuškami a nešlo o planý poplach, spíše jsme měli štěstí, že se to stalo při stoupání a nebyli jsme v plné letové výšce, takže dekomprese nebyla tak citelná, stejně tak snížení letové hladiny. Hlášení pilota cabin crew emergency bylo hodně nervózní a určitě jsme po tom nebyli v klidu. Samy letušky řekly, že piloti měli hodně práce to zvládnout. Cítili jsme spáleninu, ale netuším z čeho,“ popsal pro Blesk.cz Kratochvíl.

Video  Jeden z cestujících situaci v kabině zachytil.  - Michal Kratochvíl
Video se připravuje ...

O zápachu hovoří i další cestující, Pavla z Prahy a Radek Kilevník. „Když vypadly ty kyslíkové masky, byl na palubě dost divný zápach, pro mě neznámý, takhle nesmrdí nic spáleného, ani jídlo, spíš jako chemicky to zapáchalo,“ uvedla Pavla.

„Letěl jsem v úterý letadlem, které muselo nouzově přistát. Nešlo o planý poplach. Bez masky se nedalo dýchat a smrděla tam spálenina. Letušky byly vyděšené k smrti a šířily paniku. Na letišti nás nechali na pospas a nikdo se o nás nepostaral,“ sdělil Blesk.cz Kilevník. 

Na palubě byla i herečka Daniela Šinkorová. Ani pro tu nešlo zrovna o příjemnou událost. „Po chvíli se ozval kapitán letadla s oznámením, že se vyskytla technická závada, dekomprese v kabině letadla, že tedy musí snížit letovou hladinu a že se letadlo musí vrátit do Říma. Báli jsme se, ovšem po chvíli, když už jsme byli v nižší letové hladině, se konečně objevily letušky, že už jsme mimo nebezpečí, masky můžeme sundat a bez problémů přistaneme,“ popsala herečka, která prý byla pěkně vyděšená.

Video  V rozbitém letadle ČSA byla i Šinkorová! O nouzovém přistání, dekompresi v kabině i šoku na letišti!  - David Turek, Petr Soukup
Video se připravuje ...

ČSA závadu odmítá

ČSA hned v den incidentu uvedly, že šlo o planý poplach a postup byl zcela v pořádku. „V úterý odpoledne krátce po startu z letiště v Římě-Fiumicinu na pravidelné lince ČSA OK 725 do Prahy došlo na letadle Airbus A319 k podezření na závadu přetlakování kabiny cestujících. Cestujícím se v takové situaci automaticky aktivují dýchací masky. Posádka situaci správně vyhodnotila a v souladu s provozními postupy ČSA se rozhodla pro návrat na nejbližší možné letiště,“ uvedl mluvčí ČSA Daniel Šabík.

Podle Šabíka byli následně cestující instruováni palubním personálem, který je na podobné situace pravidelně proškolován. „Jak je vidět z videa natočeného jedním z cestujících, na palubě nebyla žádná panika a evidentně se nejednalo o dramatickou situaci, když místo toho, aby se cestující věnoval pokynům posádky, si stíhá natáčet video a spolucestující mu do videa mává,“ komentoval Šabík, který vysvětlil i příčinu zápachu.

„Technický odér, který mohli někteří cestující na palubě cítit, pochází z vnitřku panelů, v němž jsou dýchací masky uloženy, jako důsledek jejich aktivace. Nejedná se o nic neobvyklého,“ řekl.

Pavla: Budu chtít odškodnění

Podle leteckého experta mohl zápach pocházet z různých zdrojů. „Co to bylo, vám neřeknu, to by bylo předmětem šetření, ale může to být z toalet, ze zplodin spalování, hoření a podobně. Kyslíkové masky vypadnou automaticky při poklesu tlaku v kabině, takže tam se dá uvažovat o tom, že tam byl pokles, nějaká závada, anebo masky může nouzově aktivovat posádka letu,“ uvedl Stanislav Suchý, inspektor Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod.

Následné přistání proběhlo podle ČSA hladce bez jakýchkoliv problémů v souladu s provozními předpisy. „Nikdo z cestujících ani členů posádky nebyl zraněn. Cestující z letadla vystoupili do odletového východu. Letadlo prohlédli místní technici, po odborné revizi se žádná závada či chyba nepotvrdila. Letadlo bylo tudíž uschopněno pro provoz s cestujícími s omezením pro let v maximální výšce 3000 metrů, tj. ve výšce, kde není v případné nouzové situaci požadováno použití kyslíkových masek,“ nastínil Šabík.

Kvůli návratu do Říma a technické kontrole posádka nemohla ovšem pokračovat v cestě kvůli překročení její maximálně povolené délky služby. ČSA se proto rozhodly pro cestující vypravit náhradní let. Ten odletěl v úterý krátce po půlnoci.

Jenže ani to nebylo úplně bez problémů. Když dostali cestující letenky na náhradní let, byla na nich uvedena úplně jiná brána, než odkud se nakonec letělo. Na tu se cestující museli doptat. Jakkoli jde v tomto případě relativně o běžnou věc, cestující Pavla má jasno: „Budu po ČSA rozhodně žádat odškodnění.“

Spokojená nebyla ani Šinkorová. „Jinou kapitolou je, co se odehrálo v mezičase, než jsme odlétli náhradním letadlem. Na místě totiž nebyl dostatek informací a na celém letišti Fiumicino neexistovala žádná osoba zastupující ČSA, která by s námi komunikovala,“ zlobila se herečka. 

Nouzové přistání letadla s Čechy: „30 minut jsem se bála o život.“ Nouzové přistání letadla s Čechy: „30 minut jsem se bála o život.“ | koláž/blesk.cz

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Monikay ( 12. července 2017 16:20 )

Vždy mně mrazí jak je z hlediska společnosti nakonec vše v pořádku. Nemyslím že by si paní Šinkorová něco vymýšlela.

Zobrazit celou diskusi