Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kvůli teroru „proklepnou“ v Česku cestující: Nové jednotce pomohou aerolinky

Autor: ČTK, zzu - 
19. července 2017
05:50

Od roku 2018 má v Česku fungovat speciální jednotka. Bude prověřovat cestující, kteří se přepravují letadlem. Informace bude brát od dopravců z jmenné evidence pasažérů. Za úkol má boj s terorismem. Samotná evidence totiž dosud fungovala spíše zpětně – až když se něco stalo. Zatím seznamy požadují jen některé státy. 

Evidence má sama o sobě spíše zpětný účinek, Národní jednotka ji tak trochu posune. Bude zpracovávat informace z rezervačních a odbavovacích systémů. Údaje poslouží k posouzení pasažérů ještě před odletem, nebo příletem do Česka.

Jak funguje jmenná evidence cestujících v praxi? „Tyto evidence jsou užitečné bohužel až expost, ale jsou užitečné. Když si lidé objednají letenku, tak není důvod je odmítnout. Čili dostanou víza, přiletí do cílového státu a tam něco provedou. Tomu se velmi zřídka podaří zabránit, protože by daná osoba musela být už dopředu nějak známá,“ vysvětlil pro Blesk.cz bezpečnostní analytik Jan Schneider.

VIDEO: Prohlédněte si letadlo, v němž létal Havel i Klaus

Video  Prohlédněte si letadlo, v němž létal Havel i Klaus: Dnes parkuje na zahradě.  - Zbyněk Schnapka, hudba: Flying, Studio Fontána, spol. s r.o.
Video se připravuje ...

Jak se dá databáze zneužít?

Podle Schneidera se z takového seznamu ale dá zpětně dohledat, odkud a s kým dotyčný letěl. Pokud se informace doplní například o finanční záznamy, tak to může pomoci rekonstruovat síť nebo pozadí daného člověka, a tím i spáchaného teroristického činu.

I jmenná evidence cestujících je ale lehce zneužitelná v případě, kdy dojde k úniku osobních informací. „Jako každá databáze je zneužitelná obchodně. Jsou v ní tisíce záznamů, které doplňují obraz lidí jako spotřebitelů. Jsou to klienti leteckých společností, ale když se to dá dohromady s dalšími údaji, tak to potom dokážou využít firmy, které cílí reklamu na určitý vzorek, aby zbytečně neoslovovaly lidi, kteří nejsou potencionálními klienty,“ popsal Schneider a dodal: „Takže v této oblasti je možné zneužití v případě, že by databáze opustila úložiště, kde je deklarováno, že by měla zůstat, a být použita v případě bezpečnostních důvodů. Často se stává, že tyto databáze jsou tedy zneužívány právě komerčně.“

Víc administrativy i nákladů

Podle dopravců jsou dnes již české letecké společnosti povinny předávat cizinecké policii data na pravidelných linkách, které přilétají ze zemí mimo Schengenský prostor.

„Kroky a opatření, které přispějí ke zlepšení bezpečnosti provozu letecké dopravy z hlediska ochrany před protiprávními činy, určitě vítáme. Takováto opatření jsou nicméně spojená s vyšší administrativní zátěží a vyšší finanční náročností,“ uvedla pro Blesk.cz tisková mluvčí společnosti Travel Service.

Jmenné seznamy cestujících v současné době požaduje například Velká Británie nebo USA, kde se podle ministerstva vnitra osvědčily. Národní jednotka pro zpracování údajů ze jmenné evidence má mít příští rok 14 členů. V roce 2021 jich má být 42. Vybudování informačního systému PNR (Passenger Name Register) vyjde na 60 milionů korun.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi