Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zastřelení medvědí mámy na Slovensku byla chyba. Úřad: Ať se to neopakuje

Autor: pet, ČTK - 
3. července 2017
14:03

Při zásahu a následném odstřelu medvědice, která na Slovensku spolu se dvěma mláďaty vyhledávala ve Vysokých Tatrách a okolí lidská obydlí a stala se atrakcí pro turisty, došlo k několika pochybením. ČTK o tom v pondělí informovalo slovenské ministerstvo životního prostředí, jež dříve zřídilo pracovní skupinu na prozkoumání okolností odstřelu šelmy. Komise navrhla změny, které mají do budoucna zamezit opakovaní podobných případů.

Odloučení medvědice od mláďat a její následné utracení na začátku června vzbudilo na Slovensku velkou pozornost veřejnosti. Více než 14 tisíc lidí podepsalo petici za prošetření odstřelu.

„První pochybení představuje vypuštění medvědice poté, co jí byla odebrána mláďata. V této situaci byla vysoká pravděpodobnost, že se je vrátí hledat zpět do obce. Skupina zároveň poukázala na skutečnost, že při zásahu nebyl přítomen veterinář. Do třetice se (pracovní) skupina shodla na nedostatečné komunikaci s veřejností,“ uvedlo ministerstvo. 

V komisi, která také navrhla doporučení s cílem předcházet podobným situacím, měly zastoupení ministerstvo životního prostředí, státní lesy Tatranského národního parku, akademická obec i třetí sektor. Podle závěrů komise chování šelmy ovšem představovalo hrozbu pro veřejnost.

Medvědice se s mláďaty postarala o neobvyklou podívanou už začátkem května, kdy během dne vylezla na strom v centru podtatranské osady Starý Smokovec. Předtím se šelmy zase pohybovaly blízko jedné z horských chat.

Ochranáři zvířata později uspali a přesunuli do odlehlé oblasti Tater. Pohyb medvědice poté sledovali pomocí obojku s GPS vysílačem. Medvědi se po několika dnech vrátili do údolí.

VIDEO: Medvědice zaútočila na moderátorku přímo ve studiu.
Video  Drsný útok medvědice v TV studiu  - Youtube.com
Video se připravuje ...

Za odpadky zaplatila medvědice životem

Poté, co se medvědí trio pohybovalo po vesnici Liptovská Kokava, ochranáři rozhodli o oddělení medvědice od mláďat, která umístili do karantény v zoologické zahradě. Tento krok zdůvodnili nestandardní situací a snahou o záchranu šelmy, která ztratila plachost a krmila se odpadky z popelnic. Medvědice se ovšem vrátila hledat svá mláďata do vesnice, kde ji myslivec zastřelil. Povolení k odstřelu vydaly úřady na žádost starosty zmiňované obce. Krajní nouze podle úřadů nastala, když se medvědice obrátila proti zásahovému týmu.

Slovenský ministr životního prostředí László Sólymos uvedl, že podniká všechny kroky, aby obě zmiňovaná medvíďata zůstala na Slovensku. Podle dřívějších informací zájem o ně projevilo Maďarsko.

Pracovní skupina navrhla také vyřešit nedostatečné zajištění kontejnerů s odpadky, které v podhorských oblastech lákají medvědy, dále zlepšit informovanost starostů a veřejnosti o způsobech snižování rizika konfliktů s medvědy. Ke změnám by mělo dojít i v činnosti samotného zásahového týmu.

 

naidka ( 3. července 2017 19:41 )

Medvědy měli uspané, ale diletantsky je neodvezli dostatečně daleko, zase se vrátili zpátky.

cmaralka7 ( 3. července 2017 18:18 )

Takové krásné zvíře a padne jen kvůli nějakému blbovi, ještě, když to byla máma od mláďat...Zvířata se řídí pudem, ale lidi by měli rozumem....tady ovšem chyběl. Stačilo jen uspat a postarat se o její převoz jinam..

naidka ( 3. července 2017 16:20 )

Když už neví, co by se, tak se svolá komise. Taková komise je pro přírodu nebezpečnější než celá armáda medvědů.

pupice ( 3. července 2017 15:06 )

Naprosto s Vámi souhlasím, lidská tupost nezná mezí.

adamice ( 3. července 2017 14:22 )

Co na to říct? Obyvatelé Kokavy a její starosta jsou nemám pro to slušné slovo. Starostu bych soudila pro týrání zvířat a odloučila bych ho od lidí, aby dále neškodil.

Zobrazit celou diskusi