Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Moskva rozhodla: Odpůrce Putina zabili Čečenci, hrozí jim doživotí

Autor: mah, ČTK - 
29. června 2017
18:00

Oblastní vojenský soud ve čtvrtek řešil vraždu ruského opozičního politika Borise Němcova. Porota rozhodla o vině pěti Čečenců. Ti se k činu dříve přiznali, u soudu ale své výpovědi označili za vynucené. Muži, kterým hrozí až doživotí, by se podle agentury TASS měli výši trestů dozvědět 4. července.

Deset z dvanácti porotců rozhodlo, že hlavní vykonavatel vraždy Zaur Dadajev je vinen. Obviněné bratry Anzora a Šadida Gubaševovy a dále Chamzata Bachajeva a Tamerlana Eskerchanova, kteří podle obžaloby zajistili zbraň a Němcova před zabitím sledovali, porota označila za spolupachatele. Žádnému z nich nebyla přiznána polehčující okolnost, hrozí jim tak nejvyšší trest.

Pětice Čečenců se podle jejich advokátů po vynesení rozsudku odvolá. Obhájkyně jednoho z nich Anna Bjurčijevová navíc oznámila, že se příbuzní obviněných obrátí s žalobou k Evropskému soudu pro lidská práva. „Porušilo se velké množství práv, včetně práva obviněného na obhajobu,“ řekla advokátka.

Rodina zavražděného politika podle agentury TASS s verdiktem poroty souhlasí, ačkoliv dříve vyjádřila pochybnosti o prokázání viny Chamzata Bachajeva. Právník rodiny Vadim Prochorov zároveň upozornil, že nyní je potřeba najít objednavatele a organizátora činu.

Vyšetřovatelé po objednavateli a organizátorovi vraždy opozičníka i nadále pátrají, řekla dnes mluvčí vyšetřovacího výboru Svetlana Petrenkovová. Objednavatel dosud znám není, advokáti pozůstalých jsou však přesvědčeni, že za likvidací Němcova stojí okolí čečenského regionálního vládce a oblíbence Kremlu Ramzana Kadyrova.

Bývalého místopředsedu vlády z 90. let a kritika současného režimu v Rusku Borise Němcova zastřelili před dvěma roky v centru Moskvy. Pětice Čečenců se během vyšetřování k činu přiznala, u soudu však své výpovědi označila za vynucené.

Rafan4321 ( 29. června 2017 19:51 )

 No jistě, bylo to na příkaz Vladimira Vladimiroviče, jen on měl důvod odstranit svého politickeho odpůrce. Tihle muži žádný důvod neměli a nikdy se dobrovolně nepřiznali. Pod nátlakem se každý přizná k čemukoliv . Jaký loch budou mít, těžko předpovídat.

Samo ( 29. června 2017 18:52 )

Proč by to dělali? No jasně udělali to na příkaz samého báťušky Putina. Pokud je odsoudí na doživotí, pak budou mít basu jako v ráji. Budou mít k jídlu samé speciality, k pití co hrdlo ráčí a navrch děvčata jako navybíraná.

Zobrazit celou diskusi