Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Putin se „kaje“ za smrt Němcova: Jeho vražda je ostuda našich dějin

Autor: mb - 
29. září 2015
20:27

Ruský prezident Vladimir Putin (62) poskytl rozhovor americkým médiím, ve kterém se „kál“ za vraždu Němcova. Zabití politika je dle prezidenta „ostudnou kapitolou v moderních dějinách“ Ruska.

Novinář Charlie Rose (71) diskutoval s Putinem o terorismu, o dohodě s Íránem, ale v jednu chvíli se dialog stočil na kontroverzní téma smrti ruského politika Borise Němcova (†55), který byl zavražděn letos v únoru v Moskvě, kde byl za bílého dne zastřelen jen pár kroků od Kremlu. „Budou lidé, kteří zabili Němcova, vyšetřováni?“ otázal se žurnalista. „Už jsem to jednou řekl a říkám to znova. Jedná se o ostudnou kapitolu v našich moderních dějinách. Pachatelé musí být nalezeni, identifikováni a potrestáni,“ odpověděl ruský prezident.

Hrdý důstojník KGB

Kritici Putina často poukazují na jeho minulost v KGB, ale zdá se, že prezident Putin si z kritiky nejen nic nedělá, ale je na svou minulost dokonce hrdý. „Víte, v Rusku mi kdosi řekl: Jakmile jste příslušníky KGB, jste jimi navždy. Neexistuje nic jako bývalý člen KGB,“ otestoval americký novinář Putina. Odpověď ruského prezidenta byla pro mnohé nečekaná. „Ano, máte pravdu. Víte, každá etapa vašeho života vás ovlivní. Ať už děláte cokoliv, vaše znalosti, zkušenosti, to vše zůstává s vámi. Nesete si to s sebou dále. V tomto smyslu máte pravdu,“ přiznal Vladimir Putin.

Vrazi Němcova

Ruská prokuratura v současné době obviňuje z vraždy Němcova pět Čečenců: Zaura Dadajeva, Chamzata Bachajeva, Tamerlana Eskerchanova a bratry Anzora a Šagida Gubaševovi. Podezřelý je i známý čečenského prezidenta Ruslan Geremejev, který ovšem utekl do Spojených arabských emirátů. Čečenský prezident Ramzan Kadyrov (38) Geremejeva veřejně obhajoval slovy: „A co měl jako dělat, když je nevinný? Sedět na lavici obžalovaných vedle Dadajeva?“ Podle ruských úřadů Němcova zabili islamisté kvůli jeho obhajobě karikatur Mohameda ve francouzském týdeníku Charlie Hebdo. Opoziční politik Alexej Navalnyj (39) z vraždy naopak obvinil přímo ruského prezidenta...

gabreta ( 29. září 2015 21:02 )

"Kritici Putina často poukazují na jeho minulost v KGB"? Zvláštní je, že nikdo nekritizuje Obamu, za jeho minulost v CIA!!

Zobrazit celou diskusi