Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Pomník zavražděnému Němcovovi? V žádném případě, zní z Moskvy!

Autor: mb - 
15. července 2015
17:09

27. února byl v Moskvě zastřelen opoziční politik Boris Němcov (†55) a jeho příznivci si přáli, aby na místě vraždy stál pomník, který událost bude připomínat. Jejich přání ale nebude vyslyšeno, moskevská radnice nápad jednohlasně zamítla.

Skulptura měla vyrůst na Moskvorěckém mostu, kde politik zemřel, ale zřejmě se tak nestane. „Měli jsme k návrhu připomínky. Na mostu je velmi úzký chodník, zhruba 4 metry, je to riziková oblast... Lidé by vstupovali autům do vozovky,“ vysvětlil důvody zamítnutí úředník Anatolij Makarenkov.

Je to „neruské“

Se zcela jiným vysvětlením ale přispěchal moskevský politik Evgenij Gerasimov. Ten prohlásil, že „v Rusku není zvykem zvěčňovat památku člověka na místě vraždy“. Přestože ruský prezident Vladimir Putin (62) prohlásil, že nic proti stavbě památníku nenamítá, zamítavý postoj úřadů se dal očekávat. Nedávno v Soči úředníci zamítli např. pamětní desku Němcovovi.

Trest za Charlie Hebdo

Boris Němcov byl zastřelen 27. února čtyřmi výstřely do zad, zrovna když se procházel po mostě se svou známou. Bezpečnostní složky následně zadržely a ze zločinu obvinily několik Čečenců – Zaur Dadaeva, Chamzata Bachaeva, Tamerlana Eskerchanova a bratry Anzora a Šadida Gubaševovy. Další podezřelý Beslan Šavanov se vyhodil do vzduchu, když se ho policie pokusila zadržet. Podle dosavadního závěru vyšetřovatelů mělo jít o „trest“ za to, že Boris Němcov podpořil karikaturisty ze satirického týdeníku Charlie Hebdo, kteří svými kresbami uráželi muslimy.

Politická vražda?

Boris Němcov zastával v divokých 90. letech post vicepremiéra Ruské federace, ale po příchodu Putina k moci se stáhl do opozice. Dlouhodobě kritizoval politiku Kremlu a též nesouhlasil s událostmi na Ukrajině. V této otázce se přiklonil na stranu Západu a mluvil o „anexi“ Krymu. V Rusku je přitom událost vnímána jako znovusjednocení. Údajně se své matce Dině Ejdman (87) zhruba dva týdny před vraždou svěřil, že se bojí o život…

Sakrální oběť, říká Putin

V souvislosti s vraždou známého politika ruská média upozornila na proslov Vladimira Putina z roku 2012, kdy Ruskem otřásly mnohatisícové demonstrace. „Jsou síly, které jsou ochotny kvůli změně režimu někoho zabít a pak z toho obvinit vládu. Tuto metodu a praxi znám, pokoušejí se ji aplikovat více než 10 let. Hlavně ti, kteří se nacházejí za hranicí…Dokonce hledají tzv. sakrální oběť z řad známých lidí. Jsou to lidé, kteří jsou schopni všeho. To vám říkám bez jakéhokoliv přehánění,“ prohlásil ruský prezident Vladimir Putin.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi