Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dcera zavražděného Rusa v Praze: Pro Putinovu propagandu jsou nepřátelé „švábi“

Autor: Jaroslav Šimáček - 
11. května 2016
19:45

Jejího otce loni v únoru zavraždili nedaleko Kremlu. Žanna Němcovová, dcera ruského politika Borise Němcova, teď dorazila do Prahy. A tvrdě se opřela do propagandy Ruska vedeného prezidentem Vladimirem Putinem. Upozornila na slova svého otce, že jde o zbraň hromadného ničení – ruských mozků.

„Ruská propaganda se zaměřuje na naše emoce místo našeho mozku, a proto má tak silný efekt na široké obyvatelstvo včetně méně vzdělaných lidí. Ale ona je zaměřená vlastně na všechny... Za oběť této propagandy padlo mnoho inteligentních osob,“ uvedla Žanna Němcovová během své pražské návštěvy. Do české metropole dorazila podruhé v životě, nyní žije v Německu.

„Žiji v Německu téměř rok, ale necítím ze strany Němců nějaké nepřátelství k mé osobě... Putinovo Rusko mi nechybí vůbec, netrpím problémy, kterými trpí lidé, když se takto přestěhují,“ poznamenala.

Před jejím vystoupením proběhlo na akci na půdě Univerzity Karlovy promítání ukázek propagandy z ruských oficiálních médií. Včetně pořadu slavného ruského režiséra Nikity Michalkova, držitele Oskara z roku 1994 za nejlepší cizojazyčný film Unaveni sluncem. 

„O ruské propagandě se v Česku mluví velmi často, mluví se o ní i na Západě, ale je důležité si uvědomit, že má mnoho tváří. Cílem ruské propagandy na Západě je šířit strach, chaos a vytvořit ovzduší nedůvěry. Zaplavit také informační prostor různými příběhy a narativy. Zasít nedůvěru do západních médií a západní společnosti celkově. Dělá to tak, že zaplaví prostor různými, mnohdy i protichůdnými verzemi příběhů,“ uvedl Rostislav Valvoda, dříve vedoucí východoevropských projektů organizace Člověk v tísni, dnes šéf spolku Prague Civil Society Centre.

O nepřátelích mluví Rusové jako o švábech

Valvoda upozornil na to, že uvnitř Ruska je propaganda zcela rozdílná. V čem spočívá? „Jedna silná hlavní verze spočívá v tom, že Rusko je ohroženo vnějším světem a musí se bránit,“ zmínil. „Myšlenka, že jste obklopeni nepřáteli, je něco, čemu Rusové rozumí,“ potvrdila Němcovová. A poukázala na to, že ruská propaganda používá prvek dehumanizace – o nepřátelích mluví třeba jako o švábech.

„Můj otec byl právě obětí tohoto mediálního prostředí vytvořeného v Rusku. Můj otec řekl, že ruská média jsou zbraní hromadného ničení ruských mozků... A já s tím souhlasím,“ pokračovala Němcovová. V Rusku pracovala jako novinářka pro soukromý kanál, ale musela z něj odejít. Kanál, pro který pracovala, je dnes v trestním řízení kvůli reportážím o Putinově dceři a jejím manželovi.

„Já když jsem se dívala na ta propagandistická videa, tak jsem se až styděla,“ poznamenala Němcovová. „Propaganda má lidem vysvětlovat, proč se Rusku hospodářsky nedaří a proč se dějí všechny ty špatné věci,“ zmínila.

Jako ruská občanka prý samozřejmě není ráda, že na Rusko byly uvaleny sankce, a je přesvědčená, že sankce mají obrovský vliv na ruskou ekonomiku a v konečném důsledku i na ruské občany. Na druhou stranu pomohly zastavit válku na Ukrajině v té nejžhavější fázi konfliktu.

„V těchto režimech většina lidí žije tak, aby nevyčnívali, je jim jedno, co se kolem děje, mlčí a vlastně tím nepřímo souhlasí s tím, co se kolem děje,“ poznamenala dcera zavražděného ruského opozičníka.

Do Prahy dorazila Ruska Žanna Němcovová, dcera zavražděného ruského opozičníka Borise Němcova. Do Prahy dorazila Ruska Žanna Němcovová, dcera zavražděného ruského opozičníka Borise Němcova. | Foto Blesk - Jaroslav Šimáček

Příklad propagandy: Vymyšlené znásilnění dívenky uprchlíky v Berlíně

Němcovová upozornila i na příklad ruské propagandy v souvislosti s migrací – odvysílání zprávy o údajném znásilnění 13leté Rusky Lisy migranty v Berlíně, k čemuž ale nedošlo, a šlo o případ ruské dezinformační války. Podle Němcovové byla odvysílaná reportáž zcela záměrně, aby vyvolala odpor k migrantům a zároveň aktivizovala ruskou menšinu v Německu. 

Během dotazů od diváků, mezi kterými byli čeští i zahraniční studenti, ale třeba i Američan žijící v Praze, Ukrajinec a lidé dalších národností, zaznělo také poděkování za to, co otec Němcovové – kritik Kremlu – dělal. Jeho dcera přiznala, že na současnou ruskou opozici žádný vliv nemá. V Německu však založila Nadaci Borise Němcova. 

Padl i dotaz na to, jak dlouho podle ní vydrží Putinův režim. „Čím déle bude (Putin) u moci, tím horší dopady to na Rusko bude mít, a to v mnoha oblastech. Bavíme se o svobodě slova, shromažďování, možnostech protestovat, bavíme se o politických vězních. Je nutné, aby země skutečně byly svobodné,“ uvedla Němcovová.

„V Putinových volbách nemůžete vyhrát, to nejsou volby,“ poznamenala a upozornila ještě na jednu věc: „Putin kontroluje v Rusku úplně všechno. Ovládá i státní média.“ Ovládnout média dle ní bylo to první, o co Putinovi šlo.

Debatu s Žannou Němcovovou uspořádal v Modré posluchárně rektorátu Karlovy univerzity v Praze spolek Prague Civil Society Centre ve spolupráci s Filozofickou fakultou a Východoevropským klubem. Zavzpomínal na to, že se s Borisem Němcovem osobně v Rusku sešel.

Bradbury ( 4. května 2020 15:33 )

Zaregistrujme prosím neměnné věci. 1)Zvyšující se počet ataků proti RF (mimo zástupné pomníkové války) většinou s naznačením viny Putina (zabití Němcova, hackerské útoky na české nemocnice s varováním Pompea,prostor nabitý hybridními (ruskými) hrozbami...až po vyslání zabijáka Ivána Drága s kufrem ricinu k zavraždění tří tajtrlíků 2) Důkazy se zásadně nepředkládají, kdo je chce, je na straně agresivních Rusů a brání svobodě slova, jak jednoduché!, od vágního vyjádření bezpečnostních složek "vyhodnotili jsme bezpečnsotní riziko...se přechází k vybájenému naznačení jako ke stoprocentní a průkazné pravdě a vyžadují se závažná opatření typu: odvolat velvyslance atd. 3)Souběžně běží proti RF sankce, je otevřená otázka, jak odů§vodnit zbrojní nákupy, když jen USA mají jejich výši 10x větší než RF - viz statistika SIPRI, brání se dokončení NORD streamu 2, otázka kdo bude stavět jadernou elektrárnu atd. atd. Tak to jen pro zarámování kontextu.Táááák zatím ahoj.

marais ( 12. května 2016 10:57 )

Nebýt Putina, tak dnes Rusko ani není...po tatovi zdědila jistě prachy, které si on vydělal protistátní činností...fuj!

anno ( 11. května 2016 22:00 )

Vypadá jak by si zrovna odběhla od sporáku, at jí nepřeteče mlíko z hrnce!!!

adrzbach ( 11. května 2016 21:21 )

Zeman má šváby v nás.

tgbg ( 11. května 2016 21:07 )

 Putinovské Rusko, dnes učebnicová země fašizmu a nacizmu. Putin vidí, jak se mu Rusko rozkládá pod rukama a snaží se všemožně tomu zabránit. Putin si je velmi dobře vědom, že muslimské obyvatelstvo Ruska(dnes 30 000 000 lidí)je v populační explozi a naopak ruští křesťané mají málo dětí a navíc mladí rusové páchají obrovské množství sebevražd, plynoucích z bezvýchodnosti jejich situace. Mluvit o ruském alkoholizmu je asi zbytečné, protože potkat v poledne v ruských městech střízlivého Rusa je zázrak. Rusko se také stalo hlavní světovou velmocí AIDS. Každý měsíc přibývá v Rusku 8000 nově nakažených touto smrtelnou chorobou a lékařská pomoc a léky jsou horentně drahé a navíc nedostupné. Miliontá pacientka se nakazila při pohlavním styku, což je podle Pokrovského typické: každý padesátý Rus mezi 25 až 40 lety je totiž HIV pozitivní. Rusko má přibližně 146 milionů obyvatel. Je jednou z mála zemí, kde je epidemie HIV/AIDS stále na vzestupu. Loni na jaře se udávalo, že virem HIV je infikováno asi půl procenta populace - a téměř každý stý ve věkové skupině 14 až 49 let. Proto se Putin všemožně snaží pozvednout příjmy ruského státu okupováním a drancováním okolních suverénních států. Tento ruský fašizmus založený na provokacích údajně utlačované ruské menšiny, vychází z fašizmu Adolfa Hitlera-Putinova vzoru. Je jenom otázkou času, kdy se naplní Putinův osud, jako Hitlerův.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa