Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hračku Fidget spinner vymyslela chemička. Měla přinést mír na Blízký východ

Autor: Mii - 
2. července 2017
09:27

Fenomén Fidget spinner zachvátil svět. Kdo tuhle odreagovávací hračku za pár korun nevlastní, jako by neexistoval. S rostoucí popularitou Fidget spinnerů proto rostou i otázky ohledně původu točícího se zařízení. Jeho autorka, chemická inženýrka Catherine Hettingerová, jej původně vymyslela jako způsob, jak zabránit dětem v Palestině, aby házely kamení na policisty, prozradila serveru Money.

Fidget spinner je typ relaxační hračky, která slouží k odbourání stresu, úzkostí a podle některých výrobců dokonce může pomoci lidem s problémy, jako je autismus nebo ADHD. V jejím jádru je keramické ložisko, na kterém se točí zbytek hračky, který může být vyroben z nejrůznějších materiálů.

Nejvíce populárními se Fidget spinnery staly až letos. Věc ale původně vymyslela Carherine Hettingerová již v roce 1993. A předcházel tomu příběh.

Hettingerová byla tehdy se svojí sestrou na výletě v Izraeli. Během svých cest viděla řadu palestinských dětí, které házely na zdejší policejní příslušníky kamení. Okamžitě ji napadlo, že kdyby měly nějakou jednoduchou hračku, která by odvedla jejich pozornost, nebyly by tak agresivní a měly by jak vybít energii.

„Celé to začalo jako způsob, jak propagovat mír a klid. Chtěla jsem hlavně najít něco, co uklidňuje,“ vyprávěla žena serveru Money. Hračka se ale neuchytila a v roce 2005 jí vypršel patent. Až v roce 2014 Scott McCoskery přišel s Fidget spinnerem v současné podobě a začal jej prodávat pod jménem Torqbar.

Hettigerovou nicméně nemrzí, že z náhlé popularity hračky nemá kvůli propadlému patentu příjem. „Možná kdyby to byl nějaký úplně jiný typ produktu a mojí jedinou motivací by bylo vydělat peníze, tak by mě to mrzelo. Ale teď jsem nadšená,“ vysvětlovala. Místo antistresových hraček se nyní věnuje tvorbě aplikací.

V současnosti existují stovky typů Fidget spinnerů v cenových relacích od desítek korun do několika tisíc. Pořádají se soutěže v ovládání spinnerů a v největším světovém internetovém obchodě Amazon drží 49 z 50 příček nejprodávanějších hraček.

Triky, které jdou provádět s populární hračkou Fidget spinner:

Video  Triky, které jdou provádět s populární hračkou Fidget spinner.  - youtube.com/GeekBite
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi