Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Je to proti islámu.“ Blokádu bohatého Kataru přirovnal Erdogan k trestu smrti

Autor: simao, ČTK - 
13. června 2017
14:30

Arabské státy v čele se Saúdskou Arábií a Egyptem pokračují v blokádě Kataru, jeho spojenec turecký prezident Erdogan zuří. Podle něj je postup zemí, které Kataru vytýkají údajnou podporu teroristů, nehumánní a proti islámu. Přirovnal jej dokonce k trestu smrti. Katar se ocitl v izolaci, která ohrožuje i dodávky potravin. Lidé minulý týden vykoupili v obavách z dalšího vývoje obchody, potraviny vedle Turecka dodávají zemi Írán a Maroko.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v úterý odsoudil izolaci Kataru jako „nehumánní a proti islámským hodnotám“. Metody použité proti tomuto bohatému státu ze strany Saúdské Arábie a jejích spojenců považuje za nepřijatelné.

Nad Katarem byl vynesen rozsudek trestu smrti, dodal Erdogan dle agentury Reuters. Byl to právě turecký prezident, kdo posvětil zákon o posílení vojenské spolupráce s Katarem. Umožňuje mj. rozmístění většího počtu tureckých vojáků na katarském území.

Krize v Perském zálivu mezitím pokračuje. Saúdská Arábie, Egypt, Bahrajn a Spojené arabské emiráty minulý týden přerušily s Katarem diplomatické a obchodní styky, včetně leteckého a námořního spojení. A to s obviněním, že Katar podporuje terorismus. Přidaly se k nim i další země.

Vybrakované regály: Turci dodali mléčné výrobky, Írán čerstvé ovoce

Katar, který je v přepočtu na jednoho obyvatele nejbohatší zemí světa, věří, že má dostatek prostředků k překonání krize. A obvinění odmítá.

Izolace Kataru však přesto ohrožuje mj. jeho zásobování potravinami. Během víkendu ale prázdné regály zaplnily mléčné výrobky z Turecka a Írán poslal do Kataru pět letadel s čerstvým ovocem a zeleninou. K odplutí začal též připravovat další lodě s potravinami o kapacitě 350 tun.

Další ze zemí, která přispěchala na pomoc, je Maroko. „Toto rozhodnutí bylo učiněno v souladu s islámskou naukou o solidaritě a vzájemné pomoci mezi muslimy, a to zejména během postního měsíce ramadánu,“ uvedlo v pondělním prohlášení marocké ministerstvo zahraničí.

Al-Džazíru neumlčíte, vzkazují Katařané

Také katarské ministerstvo hospodářství ubezpečilo své obyvatele, že jim ani během krize nehrozí nedostatek a že země si i navzdory blokádě dokáže udržet vysokou životní úroveň.

Katarský ministr zahraničí šajch Muhammad bin Abdar Rahmán Sání k tomu uvedl, že Katar má také velké zásoby stavebního materiálu, které mu umožňují pokračovat nejméně rok v jeho budovatelských plánech. Právě v Kataru se v roce 2022 má uskutečnit mistrovství světa ve fotbale. 

Skupina zemí viní Katar například z toho, že podporuje radikální islamistické skupiny jako Muslimské bratrstvo či palestinský Hamas a napomáhá šíitskému Íránu, který je hlavním regionálním rivalem sunnitské Saúdské Arábie.

Sání během návštěvy Paříže řekl, že „nikdo nemá právo“ vyvíjet nátlak na Katar, aby umlčel svou televizní stanici Al-Džazíra, která vysílá v několika jazycích a má pobočky v desítkách zemí světa.

I ta se stala trnem v oku zemím, které se k odříznutí Kataru rozhodly. Šajch Sání označil současné sankce arabských sousedů za nelegální. Katarské aerolinie si už postěžovaly u Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO) a vyzvaly ji, aby zákaz letů Qatar Airways do dotyčných zemí označila za „nezákonný akt“.

Z financování terorismu viní Katar i Trump

Také americký prezident Donald Trump však obvinil Katar z financování terorismu. Podle něj ho arabští lídři, s nimiž se v květnu setkal v Saúdské Arábii, vyzvali k jasnému postoji vůči Kataru.

„Museli jsme se tedy rozhodnout: půjdeme tou snazší cestou, anebo konečně podnikneme těžké, ale nutné kroky? My musíme přestat financovat terorismus,“ řekl Trump. „Stát Katar je historicky, bohužel, sponzorem terorismu na velmi vysoké úrovni,“ dodal.

VIDEO: Trump v Arábii: Američané se zúčastnili i šavlového tance

Video  Trump si s šejky zatančil do rytmu bubnů. Před králem pak udělal pukrle.  - Reuters
Video se připravuje ...

Zatímco Trump mluví rázně, mírněji se ke katarské krizi vyjádřil americký ministr zahraničí Rex Tillerson, podle kterého už země v boji proti terorismu udělala pokrok. Ministr ale dodal, že je potřeba udělat víc. Blokáda Kataru podle něj komplikuje boj proti teroristům z Islámského státu a má humanitární následky.

Podle Amnesty International (AI) si „drastickou blokádou“ Kataru Saúdská Arábie a její spojenci zahrávají se životy tisíců lidí. Výsledkem sporu může být jen „strádání, strach a slzy, rozdělení rodin a zhoršení životních podmínek“, varovala organizace.

Zobrazit celou diskusi