Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Smrt saúdského »obchodníka se smrtí«: Byznys s Donaldem Trumpem, večírky s Ivanou!

8. června 2017
06:01

Šarmantní playboy, vymetač hollywoodských večírků i pochybný obchodník se zbraněmi. Saúdský miliardář Adnan Khashoggi (†81) patřil v 70. a 80. letech mezi světovou elitu. Obchodní styky s ním udržoval i Donald Trump (70) a jeho někdejší choť Ivana (68) Khashoggiho zvala na své vyhlášené večírky.

Adnan Khashoggi si přišel na jmění zprostředkováváním obchodů mezi Saúdskou Arábií a USA. Podnikatel byl známý svými bujarými večírky, na kterých nechyběly ani hollywoodské ikony jako Elizabeth Taylor či Cary Grant. Deník Economist v roce 1987 odhadl, že opulentní život obchodníka přišel na v přepočtu 6 milionů korun denně!

Khashoggi se tak logicky ocitl i v hledáčku Donalda Trumpa, který se svou tehdejší manželkou Ivanou nejednou účastnil jeho večírků. A Ivana zase na oplátku Khashoggiho zvala na své vyhlášené večírky pro nejbližší na Francouzské riviéře. A ve vřelých vztazích podle fotek pokračovala i po rozvodu s Donaldem. „Khashoggi je skvělý makléř, ale mizerný podnikatel,“ pronesl na adresu saúdského obchodníka Trump, přičemž narážel na Khashoggiho nechvalný konec.

Podnikatel, jehož jmění se v dobách největší slávy odhadovalo na neuvěřitelných 90 miliard korun, totiž skončil na mizině. Tedy alespoň na poměry nejbohatší světové smetánky. „(Khashoggi) ovládal umění, jak dát lidi dohromady a dojednat obchod lepší než kterýkoliv jiný, ale nikdy neuměl investovat své peníze. Kdyby dával své provize do banky ve Švýcarsku, je z něj dnes boháč, ale on investoval a činil mizerná rozhodnutí,“ vysvětlil Trump, který později koupil obchodníkovu velkou chloubu – jachtu Nubila, která měřila 86 metrů, a dokonce se objevila v bondovce Nikdy neříkej nikdy.

Adnan Khashoggi (†82) v posledních měsících svého života bojoval s Parkinsonovou chorobou. V úterý 6. června zemřel v londýnské nemocnici.

Video: První prezidentský projev Donalda Trumpa

Video  První prezidentský projev Donalda Trumpa: S českými titulky  - Blesk TV, Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi