Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Trump se po teroru navezl do starosty Londýna. Rowlingovou dost naštval

Autor: nka - 
5. června 2017
16:40

Americký prezident Donald Trump si proti sobě popudil Brity kontroverzními výroky po víkendovém atentátu v Londýně. Trump se nejdřív útoku pokoušel využít ve svůj politický prospěch a později se navezl do londýnského starosty Sadiqa Khana, jehož výrok překroutil. Na jeho obranu se ozvala i spisovatelka J. K. Rowlingová.

Starosta Londýna Sadiq Khan po útoku v televizi prohlásil, že ve městě budou během následujících několika dnů posíleny policejní hlídky. „Není důvod k obavám,“ uklidnil veřejnost.

Fotogalerie Teror v Londýně: Dodávka vjela na mostě do lidí, útočníci… 70 fotografií

Video: Teroristé během osmi minut povraždili sedm lidí

Video  8 minut hrůzy v Londýně: Teroristé „pro Alláha“ bodali lidi do krku.  - Reuters/Hudebni banka
Video se připravuje ...

Následující ráno se ale jeho výroku chytil Trump a na Twitteru si rýpl: „Minimálně sedm mrtvých a 48 zraněných při teroristickém útoku a starosta Londýna říká, že ‚není důvod k obavám‘.“ Khan, který je muslimského vyznání a pákistánského původu, přitom v minulosti kritizoval Trumpovo nařízení zakazující vstup do Spojených států občanům několika muslimských zemí.

Brity, kteří jsou na rychlý zásah policie při útoku hrdí, Trumpova poznámka rozčílila a za svého starostu se postavili. „Říká se tomu vůdcovství, Donalde. Teroristi byli mrtví osm minut po tom, co to někdo nahlásil policii. Až budeme potřebovat vejtahu, co umí tak akorát vyvolat paniku, zavoláme ti,“ usadila Trumpa na Twitteru spisovatelka J.K. Rowlingová.

Trump: Nejdřív muslimové, pak kondolence

Khanův mluvčí poté americkému prezidentovi vzkázal, že starosta má teď spoustu práce s koordinací odpovědi úřadů na nejnovější útok. „Má důležitější věci na práci než reagovat na ignorantský tweet, který záměrně vytrhává z kontextu jeho výroky,“ prohlásil.  Spor pak urovnával americký velvyslanec v Británii, který veřejně pochválil londýnskou policii za perfektní práci.

Jako slon v porcelánu si přitom Trump počínal už bezprostředně po útoku, když nejdříve začal v této souvislosti na Twitteru připomínat nezbytnost svého kontroverzního nařízení proti muslimským přistěhovalcům. „Musíme být chytří, ostražití a silní. Potřebujeme, aby nám soudy daly zpátky naše práva. Potřebujeme protiimigrační dekret jako zvláštní bezpečnostní opatření,“ napsal. Teprve poté si vzpomněl, že by bylo vhodné svému evropskému spojenci vyjádřit upřímnou soustrast, a přispěchal s kondolencí.

Vše o útoku v Londýně čtěte ZDE >>>

animka ( 6. června 2017 18:33 )

Trump má pravdu!!!

iFender ( 5. června 2017 18:46 )

Ja ji nesnasim i ty jeji fantasmogorie.Mela by prejit k islamu a vdat se za konzervativniho araba pak by poznala co to je za verbez.

al.bunda ( 5. června 2017 17:46 )

Rowlingová žije ve svém kouzelném pohádkovém světě ale starosta Londýna opravdu není Harry Potter ale obyčejný muslim a každý terorista je muslim.Myslím že až jednou procitne a zjistí jak to je v reálném světě bude se divit.Jenže to už bude pozdě,nebo už je.......??

mirkli ( 5. června 2017 17:42 )

Rowlingová pěkně vypatlaná.

laco ( 5. června 2017 17:39 )

Potľapkávanie sa po pleciach, koľko sekúnd trval zásah tentokrát... Tak týmto sa budeme teraz uspokojovať počas islamizácii Európy ....

Zobrazit celou diskusi