Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Jsem si jistý zásahy Ruska do voleb,“ řekl Trumpem odvolaný exšéf FBI Comey

Autor: ČTK, bk - 
8. června 2017
16:50

Bývalý ředitel amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) James Comey v úterý před senátním výborem prohlásil, že si je jistý snahou Ruska ovlivňovat loňskou kampaň před americkými prezidentskými volbami. 

Comey rovněž řekl, že administrativa prezidenta Donalda Trumpa, který ho v květnu odvolal, se snažila očerňovat jeho osobně i FBI používáním lží a zjednodušování. „Myslím, že vláda se rozhodla bojovat proti FBI tím, že řekla, že organizace byla špatně vedená,“ řekl Comey a dodal: „FBI je upřímná, silná, nezávislá.“

Rovněž  prohlásil, že měnící se odůvodnění jeho odvolání ho mátlo a znepokojovalo. Trump mu prý dříve opakovaně říkal, že svou práci dělá dobře.

Comey prohlásil, že Trump ho nežádal o zastavení vyšetřování údajného zasahování Ruska do loňské předvolební kampaně v USA. Comey dnes ale řekl, že byl šokován, když mu šéf Bílého domu naznačil, že by FBI měla zastavit vyšetřování bývalého prezidentova bezpečnostního poradce Michaela Flynna, který se ještě před Trumpovou inaugurací scházel s ruským velvyslancem v USA Sergejem Kisljakem. Comey připustil, že Trumpova slova si vyložil jako rozkaz.

Zdravý rozum mi říkal, že Trump něco chce výměnou za to, že mě ponechá v čele FBI, prohlásil Comey. Zopakoval přitom svoji domněnku, že pravým důvodem jeho odvolání bylo právě vyšetřování ruského problému. Z lednového setkání s prezidentem si vedl záznamy. Upřímně jsem se obával, že bude lhát,“ řekl Comey. Věděl jsem, že může přijít den, kdy možná budu potřebovat záznam toho, co se událo, nejen na svou obranu, ale také na ochranu FBI,“ dodal U předchozích prezidentů George Bushe a Baracka Obamy prý takto nepostupoval. 

Exšéf FBI rovněž Trumpa vyzval, aby zveřejnil nahrávky jejich schůzek - pokud existují.

Není lhář, hájí Trumpa Bílý dům

Prezident Donald Trump není lhář. V reakci na dnešní výpověď bývalého ředitele Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamese Comeyho před výborem amerického Senátu pro dohled nad tajnými službami to uvedla mluvčí Bílého domu. Sám Trump svým příznivcům, kteří se shromáždili ve Washingtonu, řekl, že ze současného "obležení" vzejdou větší, lepší a silnější než kdy dřív.

 „Mohu s určitostí říct, že prezident není lhář,“ uvedla mluvčí Bílého domu Sarah Huckabeeová Sandersová v době, kdy v Senátu ještě probíhala veřejná část slyšení Comeyho, který řekl, že Trump mu dal najevo přání zastavit vyšetřování prezidentova bývalého bezpečnostního poradce Michaela Flynna.

Ani americký prezident není neomylný. Podívejte se, jak si Trump spletl Sýrii a Irák v živém vysílání.

Video  Donald Trump si spletl Sýrii a Irák v živém vysílání  - Facebook.com/Politico
Video se připravuje ...

Prezident své rozhodnutí propustit Comeyho zdůvodnil tím, že v něj ztratil důvěru a že ho chtěl zbavit funkce již delší dobu. Později uvedl, že v FBI panoval "chaos".

„Jsme v obležení... ale vyjdeme z něj větší a lepší a silnější než kdy dříve,“ řekl dnes Trump svým příznivcům ve Washingtonu. „Nepřestaneme dělat to, co je správné... Budeme bojovat a nikdy se nevzdáme,“ prohlásil. K dnešní Comeyho výpovědi v Senátu se ale přímo nevyjádřil. Mluvčí Bílého domu uvedla, že si není jistá, zda se prezident díval na Comeyho výpověď, kterou americké televizní stanice vysílaly v přímém přenosu.

Šéf sněmovny Ryan: Prezident je nováčkem

Prezident Donald Trump je ve vládě nováčkem, učí za pochodu a zřejmě ne zcela pochopil, že Federální vyšetřovací úřad (FBI) je na úřadu prezidenta nezávislý. V reakci na probíhající výpověď bývalého ředitele americké FBI Jamese Comeyho v americkém Senátu to dnes na Trumpovu obranu uvedl šéf americké Sněmovny reprezentantů Paul Ryan.

Ryan uvedl, že výpověď Comeyho v Senátu nesledoval. FBI podle něj ale musí být nezávislá. „Prezident je v tom nováček,“ dodal s tím, že se Trump „učí za pochodu“. „Neříkám, že je to přijatelná omluva. Je to jen můj pohled,“ dodal.

Před svým zvolením americkým prezidentem loni v listopadu Trump nezastával žádnou veřejnou funkci.

nic-nez-pravda ( 8. června 2017 17:24 )

Všude samej hnůj..

Zobrazit celou diskusi