Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Podílel se na masakru dětí? V Británii zatkli dalšího podezřelého po útoku

Autor: ČTK - 
7. června 2017
07:06

Britská policie v rámci vyšetřování útoku v Manchesteru zadržela v úterý dalšího muže. Osmatřicetiletý podezřelý byl zatčen na londýnském letišti Heathrow, informovala agentura Reuters. V Manchesteru minulý měsíc zavraždil islamistický terorista 22 lidí.

„Osmatřicetiletý muž byl zatčen pro podezření z trestných činů proti zákonu o terorismu a zůstává ve vazbě,“ uvedla manchesterská policie. „Zatčení bylo naplánováno předem a letiště nebylo přímo ohroženo,“ dodala.

Při sebevražedném bombovém útoku v Manchesteru na koncertě americké zpěvačky Ariany Grandeové 22. května zahynulo 22 osob a přes sto lidí utrpělo zranění. K masakru, jenž podle vyšetřovatelů spáchal 22letý Salman Abedi, se přihlásila teroristická organizace Islámský stát.

Fotogalerie Teror na koncertu v Manchesteru 48 fotografií

Video  Smrt v Manchesteru: Útočník zabíjel hřebíkovou bombou  - Reuters/Klára Brunclíková/ Hudební Banka
Video se připravuje ...

Před dvěma dny policie propustila bez obvinění 23letého muže, jenž byl zadržen 23. května. Celkem dosud policie v souvislosti s vyšetřováním zadržela 19 osob, 12 jich již ale propustila bez obvinění.

Británie se chystá na volby

Nebezpečí terorismu, stejně tak jako praktické provedení brexitu, jsou hlavními tématy parlamentních voleb na britských ostrovech. Ty se konají ve čtvrtek. Britská premiérka Theresa Mayová například v úterý v jednom z posledních předvolebních projevů řekla, že by byla ochotna zmírnit ochranu lidských práv, aby bylo snazší deportovat osoby podezřelé z radikalismu nebo omezit jejich pohyb.

Manchester smutní za oběti teroru. Manchester smutní za oběti teroru. | Reuters

Mayová čelí velkému tlaku opozice kvůli tomu, že v minulosti jako ministryně vnitra iniciovala mnohatisícový pokles počtu policistů a tím podle opozice usnadnila útočníkům jejich počínání. Konzervativní předsedkyně vlády od útoku v Manchesteru a především od sobotního atentátu v Londýně stupňuje svou rétoriku proti islámskému radikalismu a ujišťuje, že bezpečnostním složkám zajistí potřebné pravomoci.

Mayová také řekla, že úřady by měly mít například pravomoc omezit pohyb podezřelého extremisty v případě, že policie má dost důkazů o tom, že představuje hrozbu, ale ne tolik, aby to stačilo na stíhání.

Mayová čelí v souboji o premiérské křeslo lídru posilující levice Jeremymu Corbynovi. Jeho labouristé v posledních dnech podle průzkumů výrazně snížili náskok konzervativců.

Vše o útoku v Manchesteru čtěte ZDE >>>

Vše o teroristických útocích v Evropě ZDE >>>

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi