Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Jandák předčasně končí ve Sněmovně. A Doktor bude rozhodovat o ČT

Autor: jer, ČTK - 
7. června 2017
16:30

Členem Rady Českého rozhlasu bude dosavadní poslanec ČSSD a někdejší ministr kultury Vítězslav Jandák, který kvůli tomu předčasně skončí ve Sněmovně. V Radě České televize usednou bývalý kanoista a sportovní ředitel Českého olympijského výboru Martin Doktor spolu s antropologem Tomášem Samkem. Poslanci je ve středu podle informací ČTK vybrali v prvním kole tajné volby.

V obou radách bylo třeba obsadit po třech místech, na každé z nich měli poslanci tři adepty. V případě televizní rady tak zbývá zaplnit poslední křeslo. Ve druhém volebním kole budou mít šanci obhájit členství v radě její stávající místopředseda Jiří Závozda a bývalý poradce předsedy Sněmovny René Kühn.

Zbývající dva členy rozhlasové rady budou poslanci vybírat mezi jejím někdejším předsedou a historikem Michalem Stehlíkem, bývalým místopředsedou Ivanem Tesařem, farářem Zbigniewem Czendlikem a šéfredaktorem časopisu Zahrádkář Janem Stanzelem.

V poli poražených skončili bývalá místopředsedkyně Rady ČT Dana Makrlíková, advokátka Dagmar Raupachová, bojovník za transparentní veřejnou správu Oldřich Kužílek nebo textař Michal Prostějovský. Už v předkole skončili někdejší ředitel veřejnoprávní televize Jiří Balvín, člen televizní rady Michal Jankovec, kazatel Ervín Kukuczka nebo zpěvák Mikoláš Chadima.

Jandáka ve sněmovně zřejmě vystřídá starosta Valhoda

Vítězslava Jandáka nahradí v Poslanecké sněmovně patrně starosta Volyně na Strakonicku Václav Valhoda. Jandákovo poslanecké křeslo připadlo senátorovi za ČSSD Karlu Kratochvílemu, jenž byl prvním náhradníkem. Kratochvíle však nabídku odmítl a zůstane v horní komoře Parlamentu ČR. Valhoda je na 90 procent rozhodnutý, že poslanecký mandát vezme, řekl ve středu ČTK.

„Jedná se prakticky o čtyři měsíce, než budou volby. Po tu dobu jsem schopný vykonávat souběžně i funkci starosty, které bych se nerad vzdával, jelikož ve Volyni mám spoustu rozdělané práce,“ řekl Valhoda. Dodal, že své definitivní rozhodnutí oznámí osobně Jandákovi.

Jihočeští sociální demokraté mají v Poslanecké sněmovně tři zástupce. Nejedná se o první změnu mandátu v řadách ČSSD z jihu Čech. Na funkci krátce po volbách v roce 2013 rezignoval Jiří Zimola, jelikož vedení strany neakceptovalo, aby hejtmani zároveň byli i poslanci. Zimolu proto nahradila ve sněmovně Vlasta Bohdalová. Dalším jihočeským zástupcem ČSSD v dolní komoře je bývalý ministr průmyslu Jan Mládek.

polakk ( 8. června 2017 12:52 )

A znáte toto? O lithiu se již rozpoutala diskuze-Lithium(k výrobě baterií),krádež století a je to třeba zastavit!!! Celý příběh lithia začal před 30 lety.Komunisté nechali udělat průzkum v Krušných horách,kde zjistili velké množství wolframu a lithia,v hodně tří bilionů korun,tj. 3000 špičkových nemocnic do 14 krajů. 10-15 let by se nemuselo sahat do rozpočtů kvůli důchodovému systému. Podpora vědy, výzkumu, školství, možná i armády. Lithium je kauza největšího podvodu a největší hlouposti politiků v této zemi. U politiků je stále ticho. Poslanec KSČM vznesl dotaz na premiéra Sobotku, bez reakce. Australská fy je dva kroky od těžby lithia a na burze má zisk 2 miliardy korun,potřebné na otevření těžby.Není to jenom australská fy, ale i Karel Janeček, který chce těžit z odkališť. Karel Janeček, známý bojovník proti korupci, má ve své dozorčí nebo správní radě člověka, který se jmenuje Martin Hausenblas. Člověk, který v Ústí zakládal hnutí Pro Ústí a následně Pro kraj. Člověk, který měl politickou moc ovlivnit kolotoč nebo ten byznys kolem lithia v Ústeckém kraji. A taky si pozval zástupce firmy Tesla a nabídl jí možnost postavení fabriky na výrobu elektroautomobilů Tesla.Takže ta provázanost Janeček, Hausenblas, Tesla, lithium, je jasná.V poslední době kolem lithia krouží Albright Groups, což je konglomerát firem okolo Madeleine Albrightové. Ministerstvo průmyslu říká:"Šlo o volnou soutěž a kdo dřív přijde,ten dřív tzv. pere. Prý ČR nebude okradena,za tuny lithia získá 10.tis.Kč. Kolik stojí tuna lithia? 240.tis.Kč.Lze to zastavit pouze legislativou. V Chile má podíl 51 % pro stát.státu a drží kontrolu nad těžbou. Musí přijít politická strana, aby provedla změnu. Že se o tuto problematiku zajímají komunisté,TOP, ČSSD je patrné a důvod k likvidaci Babiše i Zemana. MYSLETE O CO GO!!!

reypal ( 7. června 2017 18:38 )

Upocený socanský prasečkář se umí vetřít.Sám už umí h.. tedy nic,tak musí buzerovat jiné.

lambrika ( 7. června 2017 18:32 )

Ve volbách by neprošli ,tak hopem do Rady. Co je doma to se počítá.

karoly ( 7. června 2017 17:53 )

ČT zprivatizovat.Peníze,které se tam od poplatníků posílají jsou nekontrolovatelné. Programy,které dávají se opakují pořád dokola.Nebýt archívu,tak by neměli co dávat. Pořady typu Moravce nebo Jílkové a jiné jsou úplně k ničemu.Lidé,kteří se na to koukají,tak jsou z toho akorát otráveni.Slavná Rada pro rozhlasové a televizní vysílání dá nakonec řediteli Dvořákovi statisícovou odměnu za dobré hospodaření,přitom se tam záhadně ztratilo 1,5-2 miliardy korun.Když tam chtěli z NKÚ udělat kontrolu,tak tam neměli umožněn přístup.Nakonec Dvořáka znovu jednohlasně zvolili do čela tohoto Státu ve Státě.

kukuku ( 7. června 2017 17:34 )

Pro tyto "orgány" platí: naprosto k ničemu - ať bez Jandáka nebo s Jandákem. Poslal jsem jim X protestů k totální jednostrannosti ústředních médií - zásadně bez odpovědi.

Zobrazit celou diskusi