Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Buďme blíž menšinám, vyzval kněz Czendlik. Chce do Rady Českého rozhlasu

Autor: Václav Lang - 
21. března 2017
12:45

Český rozhlas (ČRo), potažmo jeho devítičlenná Rada, by neměl opomíjet menšiny ve společnosti. Takový názor vyjádřili při úterním veřejném slyšení kandidátů do Rady kněz s polskými kořeny Zbigniew Czendlik, toho času pobývající na Floridě, či tajemník arcibiskupa Dominika Duky Milan Badal. Ostatní akcentovali například definici veřejnoprávnosti nebo vyváženost obsahu.

Czendlik se veřejného slyšení ve Sněmovně nezúčastnil kvůli dovolené. Z Floridy ale zaslal poslancům dopis, který přečetl předseda volebního výboru Martin Komárek (ANO). 

„Uprostřed mé pozornosti vždy stáli ti, kteří se – ne vždy svým přičinění – dostali na okraj většinové společnosti. Tohle je mimo jiné náplní veřejného média – nezapomínat na skupiny, které se jeví jako okrajové a nezapadají do mainstreamu, ale vztah k těmto skupinám svědčí o vyspělosti společnosti,“ vzkázal římskokatolický kněz s polskou národností, působící v Česku. 

„Kandiduji do funkce členy Rady zároveň jako katolický kněz a občan s polskou národností. Tímto reprezentuji opět menšinové skupiny velmi pluralistické české společnosti a svou přítomností v Radě Českého rozhlasu bych mohl přispět k její pestrosti,“ dodal Czendlik. 

Kandiduje i Dukův tajemník

Vyzdvihl také význam komunikace s posluchači rozhlasu. Určitě je krásné, když rozhlas má hodně posluchačů, ale ještě krásnější je, když rozhlas poslouchá posluchače. Komunikace nemůže probíhat jedním směrem, stane se pak monologem,“ poznamenal Czendlik s tím, že by v Radě rád prosazoval, aby se ČRo nesoustředil jen na výsledky poslechovosti. 

Otázku menšin vyzdvihl také další církevní funkcionář, kněz a ředitel odboru vnějších vztahů Arcibiskupství pražského Milan Badal.

Podle něj bude v současné době problematika národnostních menšin narůstat a v Radě by měl sedět někdo, jí rozumí. „Tento akcent mi tam samozřejmě chybí,“ odpověděl na dotaz Komárka, který předtím avizoval, že je ve střetu zájmů, neboť jej Badal oddával. 

Badal, který donedávna v Radě ČRo působil, řekl, že jej tato šestiletá zkušenost poučila, že se Rozhlas pod vedením bývalého ředitele Petera Duhana proměnil po všech stránkách. „Někde asi ne zcela šťastně,“ podotkl. 

Když Jandák uspěje, skončí v politice

Na tři místa v Radě Českého rozhlasu, která se uvolní v červnu, kandiduje 22 lidí. Na středeční slyšení pozvali poslanci většinu z nich. Mezi nimi například poslanec Vítězslav Jandák (ČSSD), který by se v případě úspěchu vzdal poslaneckého mandátu. „Tak, jak jsem se kdysi rozhodl, že vstoupím do politiky, tak jsem se teď rozhodl, že z této politiky vystoupím,“ oznámil.

Jandák se v nedávném rozhovoru rozpovídal o nadcházejících volbách a situaci v ČSSD:

Video  Jandák na sjezdu ČSSD: Volby vyhraje Babiš, nemáme na něj. A komunisty nechci! 
Video se připravuje ...

Právě léta strávená ve vysoké politice by prý byla jeho devizou v Radě. V rozhlase navíc pracoval. „Takže jsem poznal situaci před mikrofonem i za mikrofonem,“ řekl. 

Jandák také poznamenal, že by Rada měla prosazovat, aby se znovu a veřejně definovalo, co je veřejnoprávnost a veřejnoprávní médium. Také by si měla položit otázku ohledně počtu stanic, zda nabízí například dostatek kanálů pro děti.

Chadima: Zprávy neposlouchám, jdu tam kvůli penězům

Mezi kandidáty vyčníval muzikant Mikoláš Chadima, který oznámil, že poslouchá pouze stanici Vltava. „Zpravodajství ČRo neposlouchám, ani ČT, vybírám si z alternativních zdrojů, protože ze zpravodajství chci vědět, co se se děje, ne co si mám myslet,“ vysvětlil.

Na dotaz Komárka, jak by to řešil coby člen Rady, řekl: „No musel bych ho (zpravodajství ČRo) začít poslouchat, ale jakožto člen rady by to byla náplň práce.“

Poznamenal také, že při poslechu privátních rádií „trpí“. „To se snažím neposlouchat, pouze někdy v noci se dá poslouchat Radio Beat,“ řekl multiinstrumentalista, který nyní vystupuje s kapelou MCH Band. Vrátil se také ke své neúspěšné kandidatuře před třemi roky, kdy na tzv. „grilování“ ve Sněmovně řekl, že kandiduje kvůli výdělku, třebaže by funkci vykonával poctivě. 

salto ( 22. března 2017 09:06 )

Čas teprve ukáže, ale aby nebylo pozdě

salto ( 22. března 2017 09:04 )

joudajoudovy ( 21. března 2017 14:56 )

a to se verejne ani nepriznal, ze jezdi v mini cooperu. dale na svem facka booku zebra od lidi hlasy, aby dostal cenu magnesia litera. no jooo, skromnost hold nechybi, jak prikazuje bible.

olympic ( 21. března 2017 14:24 )

Bože, to je vůl!

agfor ( 21. března 2017 14:22 )

Ano, má pravdu. Už je na čase postarat se o bílou menšinu v tomto rasistickém státě s vládou debilů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa