Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

O teroristovi z Manchesteru Britové věděli. Tajné služby několikrát varovali

Autor: nka - 
29. května 2017
16:15

Britové prověří, jak mohl útočník z Manchesteru unikat pozornosti agentů tajných služeb, když na něj veřejnost pětkrát upozornila jako na extremistu a varování navíc britské kontrarozvědce předala i americká FBI.

Dvaadvacetiletý Salman Abedi, který se podle zpráv před šesti lety během prázdnin po boku svého otce v Libyi zúčastnil bojů proti tehdejšímu diktátorovi Muammaru Kaddáfímu, se před okolím netajil radikálními názory. Pět lidí proto během posledních let nezávisle na sobě zavolalo na protiteroristickou linku a britské bezpečnostní složky před ním varovalo.

Ukázalo se také, že Brity na Abediho upozornila i americká FBI. Ta na základě odposlechů zjistila, že Libyjec je členem teroristické buňky plánující útok. Britská kontrarozvědka poté Abediho prověřila, k žádné akci ale nepřistoupila. Muž si proto mohl v tichosti opatřit bombu, kterou minulý týden během koncertu v Manchesteru zabil 22 lidí.

Vedení kontrarozvědky MI5 proto nyní nechá udělat prověrku toho, jak se v tajné službě s varováními nakládalo. „Samozřejmě že lidé budou chtít vědět, jestli existovaly nějaké signály, které jsme mohli sledovat, a co jsme mohli udělat lépe,“ řekla podle webu Telegraph britská ministryně vnitra Amber Ruddová. Policie zatím v souvislosti s činem zadržela 16 lidí, řada členů Abediho skupiny ale podle ministryně ještě může být na svobodě.

Fotogalerie Teror na koncertu v Manchesteru 48 fotografií

Lidé stojí frontu na vytetování včelky

Stovky lidí se mezitím v Manchesteru zapojily do dobročinné akce na podporu pozůstalých po obětech útoku. Zájemci si za 50 liber nechávají vytetovat obrázek včely, jednoho ze symbolů města, na znamení solidarity se zabitými a zraněnými. „Všechno, co dneska vybereme, půjde obětem. My na tom nevyděláme nic,“ potvrdil BBC Ventnor Brewer z tetovacího studia Sacred Art.

Video: Před salóny tatérů se tvořily dlouhé fronty

Tetování jde na dračku, před ateliéry tatérů se v neděli tvořily dlouhé, mnohahodinové fronty.  Některé salóny měly otevřeno až do dvou hodin ráno, aby uspokojily poptávku. „Nebudu toho snad nikdy litovat, protože je to pro takovou dobrou věc,“ řekl jeden z mladíků čekajících v dlouhé řadě před studiem.

Vše o útoku v Manchesteru čtěte ZDE

Vše o teroristických útocích v Evropě čtěte ZDE

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi