Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sobotka o teroristech mezi migranty: Syn uprchlíka vraždil i v Manchesteru

Autor: simao, ČTK - 
28. května 2017
16:35

Nejnaléhavějším úkolem Evropské unie a NATO je posilovat bezpečnost občanů. Ve slovenské televizi se na tom shodli premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a jeho slovenský protějšek Robert Fico. Před televizními kamerami se potkali necelý týden po sebevražedném atentátu v Manchesteru s 22 oběťmi na životech. A zaznělo také varování, nad kterými by pokýval hlavou i prezident Miloš Zeman: Teroristé mezi migranty nadále jsou.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vyrazil na Slovensko na mezinárodní bezpečnostní konferenci Globsec 2017. Při té příležitosti vystoupil i ve slovenské veřejnoprávní televizi RSTV.

„Riziko průniku teroristů je stále vysoké. Mnozí připouštějí, a mám k tomu i konkrétní podklady, že průnik v tom obrovském počtu lidí mohl být až půl procenta těch, kteří mají sklony páchat teroristické činy. Protože nikdo nevěděl, kdo prochází. Nevěděli jsme, jakou mají identitu, co nesou v batozích,“ upozorňoval slovenský premiér Robert Fico.

Sobotka: V mešitách dál radikalizují potomky migrantů

Fico si pochvaloval, že dnes jsou migrační toky zabržděné. Varoval však před tím, že ale je zde stále velká hrozba velkého počtu migrantů. A s tím spojená i hrozba teroru.

Poslední teroristický čin přitom proběhl v Manchesteru. „Ten atentátník, který ho spáchal, tak byl vlastně syn libyjského uprchlíka,“ podotkl Sobotka s narážkou na původ Salmana Abediho.

Video  Rekonstrukce útoku: Tohle se dělo uvnitř haly v Manchesteru  - Reuters
Video se připravuje ...

Za velký problém vidí proto český premiér radikalizaci potomků někdejších přistěhovalců. „Problém je radikalizace potomků lidí, kteří přišli z Blízkého východu nebo severní Afriky do Evropy. Ty první generace přišly a hledaly pomoc, problém je, že dneska radikální duchovní, kteří působí v některých evropských mešitách, radikalizují druhou, třetí generaci přistěhovalců. To je věc, která nemá úplně jednoduché řešení,“ uvedl Sobotka.

Fico: Bezpečnost na první místě. Až pak humanita

Premiér Fico uvedl, že bezpečnostní aspekt migrace musí zůstat na prvním místě. „Je mi to velmi líto, že to říkám. Možná mě kvůli tomu budou kritizovat. Já chápu, že i otázka humanity je velmi důležitá v tomto okamžiku, ale pro EU je na prvním místě bezpečnostní aspekt, jak zastavit průnik dalších možných teroristů na území Evropy, jak zastavit zvěrstva, která páchají,“ zmínil.

Dohoda EU s Tureckem zastavila 99 procent uprchlíků putujících balkánskou trasou, pochvaloval si Fico. „Věci se posunuly dopředu. Velmi správně se začínáme soustřeďovat na obranu vnějších schengenských hranic,“ podotkl.

Sobotka však varoval, že zdaleka není vyhráno. „Válka v Sýrii už trvá řadu let, vyhnala několik milionů lidí, část z těchto lidí odešla do Evropy, ale větší část zůstává na Blízkém východě. Jsou v uprchlických táborech v Libanonu, v Jordánsku a zejména v Turecku. To, co je klíčové, je, aby tito lidé dostali dostatečnou pomoc a podporu, aby nehledali řešení v odchodu do Evropy,“ uvedl.

Za klíčové v boji proti terorismu považuje český premiér výměnu informací mezi jednotlivými státy, dotažení těchto záležitostí do konce v rámci EU. „Musíme přesně vědět, kdo k nám přiletěl přes schengenské hranice,“ zdůraznil. Sobotka připomněl, že české úřady vyvrátily zprávy, že atentátník z Manchesteru letěl přes Prahu.

Intervence Západu nepomůže, podotkl Sobotka

Česko přitom jako členská země NATO pomáhá řešit problémy v místě jejich vzniku, uvedl také šéf české vlády. „My jsme dodali letouny do Iráku, my zajišťujeme výcvik iráckých pilotů, v tuhle chvíli máme v Iráku také náš lékařský tým,“ vypočítával premiér společně s pomocí kurdským bojovníkům, kteří válčí přímo na frontě s Islámským státem.

Sobotka si přitom nemyslí, že krize v Sýrii má vojenské řešení a že ji vyřeší intervence Západu. Připomínal náboženské a etnické kořeny napětí na Blízkém východě. 

Fico se zastal Asada a kritizoval vraždu Kaddáfího

Fico kvitoval vyjádření amerického prezidenta Donalda Trumpa, že nastal konec vývozu americké demokracie tak, jak to bylo v minulosti.

„A to je velmi správný postřeh. Nebojme se veřejnosti říct, že jedna věc je svrhnout diktátora a druhá poskytnout řešení, které bude fungovat. Je a bylo velmi lehké, poslat do Libye italské, belgické francouzské a nevím jaké stíhačky, komplet zbombardovat celou Libyi, zavraždit Kaddáfího. To je velmi lehké,“ dodal s tím, že nebyl připraven další plán a dnes je Libye základnou pro teroristy a migranty, kteří odchází do Evropy.

VIDEO: Slovenský premiér Fico nechyběl na posledním sjezdu ČSSD

Fico se v této souvislosti zastal pozice syrského prezidenta Bašára Asada. „Co je pro svět lepší? Mít v Sýrii Asada, který věci jakžtakž řídí, anebo tam mít stejný chaos jako v Libyi a Iráku?“ tázal se.Nehrňme se do války, neřinčeme zbraněmi. Někdy je stokrát lepší režim, který se nám nelíbí, než chaos. V Libyi je místo Kaddáfího jen terorismus,“ dodal Fico.

Slovensko chce být v jádru EU, zmínil premiér

Debatovalo se však i o budoucnosti EU. Sobotka by byl rád, aby se eurozóna příliš nevzdálila ostatním zemím EU a aby se klíčová rozhodnutí přijímala v rámci „sedmadvacítky“, připustil však, že debata o přijetí eura je v Česku nepopulární a fakticky usnula, jakkoli lví díl českého exportu směřuje do eurozóny a jakkoli by si nepřál vytlačení na periferii Unie.

Slovensko má jasno: „Začíná vznikat nový francouzsko-německý motor Unie. Slovensko chce být při této spolupráci. Chceme být součástí jádra okolo eura. To je naše pozice. Prioritou je hlavně nevypadnout z jádra,“ zdůraznil Fico. Přislíbil však v eurozóně bojovat i za státy, které euro nemají.

Video se připravuje ...
Další videa