Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Mayová se rozčílila na Američany kvůli Manchesteru, Trump chystá trest

Autor: pet, ČTK - 
26. května 2017
09:21

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek označil údajné úniky zpravodajských informací ze zpravodajských služeb USA o pondělním atentátu v anglickém Manchesteru do amerických médií za hluboce znepokojující a přislíbil jejich důkladné prošetření a potrestání viníků. Úniky citlivých informací představují „závažné ohrožení“ americké národní bezpečnosti, upozornil podle agentury Reuters šéf Bílého domu po příjezdu na včerejší summit NATO v Bruselu.

Trump řekl, že požádá ministerstvo spravedlnosti a další příslušné orgány o úplné prověření úniků. „A pokud to bude přiměřené, viník by měl být stíhán v co největším rozsahu, jaký umožňuje zákon,“ citovala Trumpa agentura Reuters. Prezident zdůraznil, že pro Spojené státy americké neexistuje vztah, kterého by si více vážily, než je zvláštní vztah mezi USA a Británií.

Video  Zdrcená matka o smrti Olivie (15) z Manchesteru: Není to oběť!  - Reuters/Klára Brunclíková/ Hudební Banka
Video se připravuje ...

Britská premiérka Theresa Mayová před včerejším setkáním s Trumpem na aliančním summitu naznačila, že chce protestovat proti úniku citlivých informací. Její úřad večer pouze potvrdil, že oba státníci o tématu na okraj summitu už hovořili. Mayová otázku úniků zpravodajských informací nadhodila v rozhovoru s prezidentem Trumpem při čekání na společné focení účastníků summitu NATO v jeho novém bruselském sídle, informoval mluvčí premiérky podle agentury AFP.

Video  Rekonstrukce útoku: Tohle se dělo uvnitř haly v Manchesteru.  - Reuters
Video se připravuje ...

Britské a americké bezpečnostní orgány si v rámci dlouhodobé úzké spolupráce vyměňují data. Podle britských médií ale právě z amerických tajných služeb unikly do médií některé klíčové informace, které měly kvůli vyšetřování zůstat veřejnosti utajeny. Šlo například o fotografie částí důmyslné bomby z místa činu, které přinesl americký deník The New York Times. Do amerického tisku také v úterý uniklo jméno atentátníka.

Vše o teroru v Manchesteru čtěte ZDE

Vše o teroristických útocích v Evropě ZDE

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi