Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Masakr v Británii neměl na svědomí osamělý vlk. Šlo o celou skupinu

Autor: ČTK - 
24. května 2017
17:05

Britská policie pátrá po možných komplicích pachatele pondělního teroristického útoku v multifunkční hale v Manchesteru, který zabil 22 lidí a sám zahynul. Na jihu severoanglického města dnes zadržela tři další muže. Pravděpodobný sebevražedný útočník Salman Abedi údajně před časem navštívil Libyi a snad i Sýrii. Podle britské ministryně vnitra 22letý Brit libyjského původu zřejmě nenaplánoval útok sám. Podle britských médií je to důvod, proč vláda v úterý zavedla nejvyšší stupeň ohrožení terorismem. České ministerstvo zahraničí uvedlo, že Češi mezi oběťmi ani zraněnými nejsou.

Tři muže policie v souvislosti s atentátem zadržela v jižní části Manchesteru. Jeden 23letý muž je ve vazbě již od úterý. Podle BBC jde o Abediova bratra Ismaila.

Ministryně vnitra Amber Ruddová uvedla, že je nepravděpodobné, že by Abedi jednal na vlastní pěst. Bezpečnostním složkám byl podle ní předpokládaný pachatel atentátu znám, neměly ale důvod ho zatknout.

Ministryně také potvrdila informace médií, že Abedi před časem zřejmě navštívil Libyi, vlast svých rodičů. Její francouzský kolega Gérard Collomb s odvoláním na informace tajných služeb řekl, že byl Abedi zřejmě také v Sýrii. Vyšetřovatelé nyní prověřují, zda byl atentátník napojený na teroristickou organizaci Islámský stát, která se k útoku v Manchesteru – stejně jako k mnoha dalším na Západě – přihlásila.

Podle expertů bylo výbušné zařízení odpálené na koncertě tak důmyslné, že buď musel Abedi absolvovat speciální výcvik v zahraničí, nebo použil bombu sestrojenou technikem, jenž zatím nebyl dopaden.

Ruddovou rozčílilo, že se informace o identitě pravděpodobného pachatele dostaly do médií zřejmě kvůli úniku z amerických tajných služeb. Podle některých britských expertů by měl Londýn s Washingtonem po této zkušenosti sdílet zpravodajské informace s větší ostražitostí.

Mezi mrtvými jsou děti

Nejvyšší stupeň ohrožení terorismem bude podle ministryně vnitra v Británii platit do doby, než skončí „aktivní“ část vyšetřování atentátu. Do ulic měst vyrazí tisíce vojáků, kteří budou pomáhat policii. Například v Londýně budou střežit parlament, vládní budovy, velvyslanectví či Buckinghamský palác. Parlament dnes zrušil prohlídky pro veřejnost a konat se nebude ani střídání stráží před Buckinghamským palácem.

V nemocnicích stále zůstává 64 zraněných, dvacet z nich je podle zdravotníků v kritickém stavu. Známa už je identita poloviny z 22 obětí atentátu. Jsou mezi nimi i dívky ve věku osmi, patnácti a osmnácti let a několik rodičů, kteří čekali po skončení koncertu americké zpěvačky Ariany Grandeové na děti ve vstupní hale manchesterské haly. Mezi mrtvými je i polský manželský pár. Jeden Polák je podle ministerstva zahraničí ve Varšavě i mezi zraněnými.

Češi mezi oběťmi a zraněnými nejsou, řekla mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová. Doplnila, že několik českých občanů využilo zvláštní tísňovou linku, která byla zřízena po útoku. Na britské ambasádě v Praze jsou k dispozici kondolenční knihy.

V noci na dnešek se v britských barvách na znamení solidarity rozsvítila nejen Petřínská rozhledna v Praze, ale i mnoho dalších světových památek včetně Braniborské brány v Berlíně či městského úřadu v izraelském Tel Avivu. Naopak pařížská Eiffelova věž či římské Koloseum se v noci ocitly ve tmě. V Německu dnes byly vlajky spuštěny na půl žerdi na všech důležitých spolkových institucích.

Rekonstrukce útoku: Tohle se dělo uvnitř haly v Manchesteru

Video  Rekonstrukce útoku: Tohle se dělo uvnitř haly v Manchesteru.  - Reuters
Video se připravuje ...

hanka666 ( 24. května 2017 17:27 )

Bože, to je rypák. Zavřít k prasatům do konce života.

boxer ( 24. května 2017 17:21 )

Všem co se angažovali bez pardonu kulku do palice. Takový odporný teroristický prasata je potřeba likvidovat !!!! Žádné vězení, už si to konečně uvědomte.

Zobrazit celou diskusi