Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Terorista povraždil děti, Sobotka kvůli útoku zpovídal tajné služby

Autor: zst - 
24. května 2017
16:28

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) si pozval ve středu odpoledne do Strakovy akademie policejního prezidenta Tomáše Tuhého i zástupce bezpečnostních služeb. Zajímala ho aktuální bezpečnostní situace po atentátu v anglickém Manchesteru, kde zemřelo 22 lidí včetně dětí.

„Svolal jsem poradu v návaznosti na teroristický útok v Manchesteru. Na základě tohoto útoku Velká Británie výrazně zvýšila stupeň nebezpečí (ohrožení terorismem). Pozval jsem ministra vnitra, policejního prezidenta, zástupce všech tří bezpečnostních služeb a zástupce ministerstva zahraničí. Jednak jsme vyhodnotili informace, které jsme dosud obdrželi z Velké Británie. Vyhodnotili jsme také bezpečnostní situaci tady v České republice. Konstatovali jsme, že nehrozí žádné bezprostřední ohrožení,“ komentoval Sobotka jednání zpravodajské skupiny.

Podívejte se na to nejdůležitější z tiskové konference:

Stav ohrožení v Česku se oproti Británii ale zvyšovat nebude. Česko se bude dál soustředit na ochranu tzv. měkkých cílů. Tento termín je používán pro místa s vysokou koncentrací lidí a nízkou úrovní zabezpečení.

Na tiskové konferenci vystoupil po boku šéfa ČSSD také ministr vnitra Milan Chovanec, který původně hovořil o možném svolání Bezpečnostní rady státu. Ta se ale nakonec nekonala a speciálně k tomuto tématu konat zřejmě ani nebude. Sobotka svolal jen schůzku v omezeném formátu. Chyběla například většina ministrů, kteří mají na jednání bezpečnostní rady přístup.

Momentálně je pro nás ochrana měkkých cílů prioritou,“ řekl Chovanec. Ten připomněl speciální linku policie pro pořadatele velkých akcí, kteří mohou ochranu návštěvníků tímto způsobem konzultovat. „Policie je už tři čtvrtě roku přítomna na velkých akcích ve větším rozsahu, na tom se nic nemění a měnit nebude,“ doplnil ministr vnitra.

Policejní prezident dodal, že je tuzemská policie v kontaktu se zahraničními partnery. „Policisté jsou přítomni na nejklíčovějších místech, to znamená mezinárodní letiště, obchodní centra, samozřejmě některá vybraná nádraží, ale zejména akce, kde je větší kumulace osob,“ zdůraznil Tuhý.

V Česku platí od loňského března první stupeň ohrožení terorismem, který občany nabádá ke zvýšené bdělosti a představuje nejnižší z možných ohrožení. Vláda ho schválila v reakci na teroristické útoky na bruselském letišti.

spalek ( 24. května 2017 19:13 )

Sobotka zpovidal a co vyzvedel? Chysta se nej at-en-ta-t nebo prasknou jeho vylety s Balakou?

byvalyvoIiccssd4 ( 24. května 2017 17:54 )

Někdo by těm pomazaným hlavám měl říct, že i když nic nezjistili, neznamená to, že nám nic nehrozí.

gabreta ( 24. května 2017 17:34 )

"Konstatovali jsme, že v České republice nehrozí žádné bezprostřední ohrožení,“ Jó Bohouši, zatím tady nejsou ti, co jsi sem ty zmetku pozval!!

santikxauz ( 24. května 2017 17:10 )

Tajné služby nás pokaždé upozorní,že byl v hledáčku až se terorista odbouchne.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa