Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Babiš už není „alfa samec“, Zemanovi pomůže Rusko: Slováci řeší českou krizi

Autor: ČTK, Mii - 
24. května 2017
11:19

V české vládní krizi prohrávají všichni a nejvíce demokracie. Prezident Miloš Zeman a šéf hnutí ANO Andrej Babiš vyšli z krize oslabeni, mají ovšem větší šanci dohnat ztrátu než jejich rival, premiér Bohuslav Sobotka. Ve středu to napsal slovenský list Denník N. 

„Nikdo nevyhrál, všichni v různé míře prohráli, ale o poznání hůře dopadl premiér Sobotka - má totiž slabší možnosti, jak ztráty dohnat. Vůbec nejhorší porážku ovšem utrpěla česká demokracie tím, že po tolika silných prohlášeních a předvádění se v podstatě zůstává vše při starém,“ uvedl list. Politici podle něj promeškali příležitost ukázat, že i v demokracii lze problémy řešit efektivně a principiálně.

Vážně utrpěla Babišova léta pracně budovaná image „alfa samce“, kterému se nic nemůže postavit do cesty a obrázek manažera a nepolitika, jenž přišel zatočit s tradiční zkorumpovanou politickou elitou, míní tisk. „Do voleb má ještě pět měsíců a po odchodu z vlády se může naplno věnovat kampani. Nikdo v Česku nemá na kampaň tolik prostředků jako Babiš a jeho spojenec Zeman, který zabojuje o své opětovné zvolení v prezidentské volbě na začátku příštího roku,“ uvedl list.

Krize by měla skončit ve středu jmenováním Ivana Pilného novým ministrem financí. Jaké měl pocity po setkání s prezidentem Milošem Zemanem?

Doplnil, že obě kampaně se patrně propojí a Babiš a Zeman se budou vzájemně podporovat v boji proti tradičním stranám a v podrývání demokratického systému. Oba podle listu mají výhodu v tom, že jejich voliči jsou velmi nenároční.

Krize ublížila všem, ale nejvíc Sobotkovi

Také Zeman vyšel z vládní krize podle deníku oslaben, a to kvůli snaze za každou cenu ukázat moc a ponížit Sobotku. List připomněl, že do prezidentských voleb je ještě daleko. „Zeman má na kampaň značné prostředky zejména proto, že pro ni bezostyšně využívá svou funkci, například časté návštěvy hlavy státu v regionech. Nemluvě o tom, že si jeho znovuzvolení přejí Moskva i Peking a obě země svou podporu nepochybně vyjádří nejen šířením falešných zpráv, ale i finančně,“ soudí list.

Deník napsal, že Sobotka se snažil vypadat během vládní krize rozhodně a chlapsky, často ovšem měnil postoje a navenek působil spíše nerozhodně a zoufale. Podle listu je jedním z důvodů, proč Sobotka vyšel z krize nejhůře, také skutečnost, že demokratičtí politici mají obvykle náročnější voliče.

„S Babišem vládl více než tři roky a nesmyje ze sebe, že se z něj rozhodný demokrat a zastánce poctivé politiky stal až pod vlivem vývoje volebních preferencí, které jeho straně předpovídaly krutou porážku a Babišovi velké vítězství,“ napsal deník, podle kterého Sobotkovi nepomohly ani konflikty v jeho mateřské straně ČSSD.

Sobotka má podle Andreje Babiše (ANO) mocenský pakt s Miroslavem Kalouskem (TOP 09):
Video  Babiš: Já zachraňuju vládní krizi, Sobotka má mocenský pakt s Kalouskem  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

joudajoudovy ( 24. května 2017 12:39 )

somracku, kalousek ti uz neprida ani korunu tve vykony jiz davno ztratily grady, nemas dostatek sil k tahu na pravicackou branu a tva pataha noha se nedokaze strefit do babise, a proto ti zbyva trapne a ohrane skrehotani hlenu, vsakujiciho se do zeme.

joudajoudovy ( 24. května 2017 11:58 )

bleskova lybuna alias mongolsky cerv olgoj chorchoj opet dezinformaci navrtava obcany. obsah slovenkeho media hovori o zaniku "alfa samce" ale jedna se o sobotku, ktery do voleb nic nedohoni a nikoho nepredhoni lybuno, lybuno!

agfor ( 24. května 2017 11:33 )

Místo Blbiše nastoupí jeho poskok, který (dle teletextu ČT1) zrušit důchody, aby si sám bezpracně žil jako prase v žitě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa