Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Papež nevěří zjevení v Bosně: Panna Marie není pošťačka

Autor: ČTK, bk - 
14. května 2017
16:01

Papež František znovu vyjádřil pochyby o autentičnosti zjevení Panny Marie v bosenské obci Medjudorje. Při zpáteční cestě z portugalské Fátimy, kde v sobotu svatořečil dva pasáčky, jimž se tam údajně před 100 lety zjevila Panna Marie, to papež řekl novinářům, kteří ho doprovázeli v letadle.

Ke zjevení v Medjugorje byl kritický už v minulosti. „Tato údajná zjevení nemají velkou hodnotu, ale sděluji tím jenom svůj osobní názor,“ řekl tentokrát František.

Zjevení v Medjudorje ohlásilo v roce 1981 šest dětí. Bosenská vesnička se od té doby stala cílem statisíců poutníků ročně, i když jejich počet začíná klesat. Přičítá se to kromě jiného i kritickému postoji současného papeže. „Bohorodička není pošťačka, aby každý den nosila vzkazy,“ prohlásil v minulosti František.

Papež Jan Pavel II. byl k Medjugorje vstřícný, papež Benedikt XVI. se k němu nevyjadřoval. Pověřil ale komisi sestavenou z teologů a biskupů, aby situaci posoudili. Jejich závěr nebyl zveřejněn, ale František vyjádření komise dostal v roce 2014.

„Zpráva vyjadřuje pochybnosti. Já jsem ještě skeptičtější. Dávám přednost madoně jako naší matce, ne madoně, která řídí telegrafickou stanici a každý den zasílá vzkazy v danou hodinu. To není Ježíšova matka,“ sdělil František v letadle.

Ti, kdo zjevení přes 36 lety ohlásili a dnes jsou dospělí lidé, říkají, že se jim madona dále zjevuje a předem je na to upozorní.

Papež František pokřtil Češku Taťánu. Bohu se zasvětila ve Vatikánu

Video    - Karel Janeček
Video se připravuje ...

Bez ohledu na svou skepsi František uznal, že někteří z těch, kdo doputují do Medjugorje, zakusí duchovní zážitek a „setkání s Bohem, jež změní jejich životy“.

hera ( 3. března 2019 18:32 )

Já nevím, zda svůj příspěvek neposílám trochu pozdě, ale protože téma Medžugorie je stále aktuální, zasílám svůj příspěvek. Jsem hluboce věřící a ctitelka Panny Marie. Ve zjevení v Medžugorii však nevěřím.Tolik rozporů co "vizionáři" naplácali, to je hrůza. Jak si oni tu P.M. představuji, jako nějakou trhovkyni nebo co! Vkládají ji do úst slova, která by zcela určitě nevyřkla. Například: Všechna náboženství jsou si rovna! To je jako kdyby řekla, že Ježíš Kristus, Hare Krišna, Aláh a Jehova jedno jsou? Ježíš řekl jen skrze mně vejdete do Království Božího. Tak to je a jinak to nebude. A co ti dva františkáni jichž se prý P.M. zastávala jako spravedlivých atd. atd. Kdyby lidé zašli na kterékoliv poutní místo, vždy přijdou nadšení a občerstveni. Podle mě je to tak, že puberťáci si to před mnoha léty vymysleli a pak už to nešlo zastavit. A že se to zuřivě podporuje? Inu byznys je byznys.

jir-ka ( 14. května 2017 16:52 )

My jsme také neviděli Frantu nahatýho , ale možná má i pipíka .

ivoadler ( 14. května 2017 16:11 )

A už byli svědci zázraku psychicky vyšetřeni?

Zobrazit celou diskusi