Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jižní Korea má po zkorumpované prezidentce nového lídra. Bude milejší na KLDR

Autor: ČTK, base - 
9. května 2017
20:40

Liberální politik Mun Če-in se prohlásil vítězem úterních předčasných voleb hlavy státu v Jižní Koreji. To potvrzují i dostupné oficiální výsledky – po sečtení 48 procent hlasů vede se ziskem 39,6 procenta hlasů, což stačí na vítězství. Jeho dva hlavní soupeři, konzervativec Hong Čun-pchjo a centrista An Čchol-so, už přiznali volební porážku. Informovala o tom agentura Reuters.

 

Mun byl favoritem hlasování a jeho vítězství ukončí téměř desetiletou vládu konzervativců. Navíc slibuje i vstřícnější postoj vůči Severní Koreji, odkud Munovi rodiče uprchli.

Vítězství Mun Če-ina má ukončit měsíce trvající politickou krizi, která vedla k sesazení prezidentky Pak Kun-hje kvůli její úloze v rozsáhlém korupčním skandálu, do nějž je zapletený mimo jiné i elektronický gigant Samsung.

V projevu před davem lidí Mun slíbil, že Jižní Korea pod jeho vedením bude spravedlivou a jednotnou zemí, kterou nebudou štěpit rozpory. „Budu prezidentem, který slouží všem lidem, i těm, kteří mě nepodporovali,“ řekl Mun shromážděným lidem, kteří se o půlnoci místního času přišli podívat na budoucího prezidenta; bývalého obhájce lidských práv, který vstoupil do politiky teprve před pěti lety.

Podívejte se na propagandistické video KLDR:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi