Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Kdepak czexit, ale czech-out. Vtipálci překřtili odchody zemí z EU

Autor: Mii - 
1. května 2017
06:45

Když si odchod z Evropské unie odhlasovali Britové, proč by nemohly i některé další členské státy? Co by pak následovalo po brexitu? Zatímco kritici Bruselu se drží „při zdi“ a mluví o frexitu v případě Francie nebo czexitu u Česka, vtipálci vymysleli originálnější názvy. Jako třeba czech-out, který by se vyslovoval stejně jako odhlášení v hotelu.

Po brexitu zbystřili zejména nejrůznější euroskeptici napříč EU. Výsledek hlasování Britů dávali za příklad toho, že lidé jsou Evropskou unií znechuceni, svazek států je nefunkční a je nejvyšší čas říct ne. V Česku referendum o odchod z EU prosazují například Svobodní, kteří jej mají jako jeden z hlavních bodů volebního programu.

Kdyby k takové situaci hypoteticky došlo, nastal by czexit. Jméno naší vlasti ale evokuje i jiná jména odchodu, třeba czech-out (jako check-out, odhlášení). Alespoň podle internetu a mapy, kterou vytvořil uživatel internetového fóra Reddit.

Je czexit reálný? A je třeba o něm uvažovat? O tom pro Blesk promluvil exprezident Václav Klaus

Video  Klaus: Czexit je plán B  - Blesk TV
Video se připravuje ...

I jiným zemím lze podle něj vymyslet jiná originálnější jména než jen název státu s příponou exit. Například Francie by provedla AdiEU – od adieu, což je francouzské slovo pro sbohem. Portugalsko by vykonalo Abortugal – od anglického slovesa abort pro opustit a Nizozemí by provedlo Ditch, což lze také přeložit jako zbavit se něčeho.

Portugalskem a Nizozemím ale nápady nekončí. V Itálii by proběhl Quitaly – od anglického slova quit pro odchod, ve Španělsku by odchod z EU znamenal Espaňope – od slangového slova nope pro ne a Belgie by udělala Beljump – od slova jump pro úskok.

Jestli v některé z evropských zemí skutečně dojde k dalšímu hlasování o odchodu z EU, není jisté. Uvažuje o tom Řecko, ve Švédsku s odchodem podle průzkumů souhlasí 36 procent lidí a jestli druhé kolo francouzských prezidentských voleb dopadne ve prospěch Marie Le Penové, dost možná bude téma na pořadu dne i ve Francii.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ivoadler ( 1. května 2017 10:02 )

Žádný další exit v dohledné době nebude. Čekají nás roky dohadování jestli mají občané vlastnit zbraně, zda pomazánkové máslo je máslo a podobné fajnovosti. Měl bych jiná témata. Co takhle zákaz dotací pro zemědělce, jednotný pro všechny země? Ne evropské dotace, ale národní dotace, které vyplácí jednotlivé země. Nebo jednotná míra zdanění. Na to EU nemá. Vybíjí se v kravinách.

moiaza ( 1. května 2017 07:52 )

EU je minulost. Jen hlupáci dál zatím v EU zůstávají. EU je jen vykrmna darmožroutů.

Zobrazit celou diskusi