Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zdražování a spousta úředníků: Co by přišlo s czexitem? Expert: „Tvrdý zásah“

Autor: David Budai - 
17. října 2016
05:01

Volný pohyb osob i nejrůznějšího zboží a peněz. To je podstata jednotného trhu Evropské unie, který usnadňuje cestování nebo třeba zlevňuje zboží. Dokonce i Británie, která řekla „ano“ odchodu z EU, chce zůstat součástí tohoto trhu, ale snadné to rozhodně mít nebude. Vysoce postavený český úředník v Bruselu v rozhovoru pro Blesk.cz vysvětluje, jak by nás případný „czexit“ nepříjemně zasáhl.

V některých ohledech bychom se vrátili o pár desítek let zpátky. Do doby, kdy na tuzemském trhu nebylo všechno zboží a zájemci si pro něj museli jezdit třeba do Německa. Případně bychom některé výrobky nakupovali za mnohem vyšší cenu, protože by se firmám nevyplatilo upravovat speciálně (a jen) pro české normy.

Za to, že dneska můžeme volně cestovat nebo pracovat v zahraničí a firmy mohou bez omezení obchodovat, vděčíme společnému trhu, který se v rámci členských států EU buduje od roku 1993. Krom toho odstraňuje byrokratické složitosti a nejrůznější bariéry v podobě technických a právních překážek.

Jedna pravidla vše zjednodušují

Dnes už český výrobce nemusí své výrobky speciálně upravovat pro Německo, Polsko nebo Francii. Všude může prodávat to stejné – pravidla jsou totiž dohodnuta centrálně. Je to levnější, rychlejší a výrazně se tím rozšiřuje počet míst, kde může firma své zboží bez problémů nabízet.

„Spolupráce v rozvoji společného trhu a ekonomiky je jedním ze základních důvodů, proč EU vznikla,“ řekl v rozhovoru pro Blesk.cz Ladislav Miko, který působí v Evropské komisi na ředitelství pro zdraví a spotřebitele. Odchod Česka z EU by podle něj mohl znamenat výrazné zdražování. „Část zboží, které je dnes v oběhu, by z českého trhu vypadla nebo by tyto věci byly draží, protože by se dovážely za určitých tarifů nebo cel,“ dodává.

Co jednotný trh usnadňuje? Podívejte se na video:

Zároveň by Česko muselo rychle přijmout stovky až tisíce nových úředníků. „Ti by museli dělat agendu, kterou dnes dělá Brusel. Někdo by to zúřadovat musel, protože někdo vždy musí rozhodnout, jestli je něco jedovaté, nebo není, a v jaké koncentraci se to může použít,“ vysvětluje Miko.

Připomíná i současné diskuse v Británii, která se v červnovém hlasování rozhodla, že EU opustí. „Britové zdůrazňují, že chtějí zůstat součástí jednotného evropského trhu. Jenže legislativa nejen umožňuje, ale také omezuje. A nedá se akceptovat, že si někdo vybere třešničky, ale nebude u něj platit to, co platí u ostatních,“ říká Miko. V případě jednotného trhu totiž drtivá většina věcí v praxi funguje a to si Britové moc dobře uvědomují.

Jak by se odchod Česka z EU dotkl běžných lidí?

Video  Jak by Čechy zasáhl odchod z EU? Vysvětluje euroúředník Ladislav Miko.  - David Budai, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

e.44 ( 18. října 2016 03:15 )

Jo sypem, a víc než dostáváme, ono je jaksi stále opomíjeno uvádět kolik nás ve skutečnosti vydržování tý nenažraný bestie stojí. Ve skutečnosti je to 2-2,5x víc, než je oficiálně uváděno. A tahat do toho dobu před '89 je stejně stupidní, jako třeba tvrdit, že nebejt komunistů co postavili sídliště,neměli by lidi dneska kde bydlet. Zkrátka kdyby tu nebyli komunisti, nebyl by u nás zabržděnej vývoj a stavělo by se možná i víc a rozhodně kvalitnějc. A stejně tak kdyby nás ovce bojící se samostatnosti nenahnaly v referendu do chřtánu nenažraný EU, mohli jsme být jako suverénní země mnohem dál a ne smetištěm EU.

e.44 ( 18. října 2016 03:03 )

To jsou neskutečný žvásty Copak tím, že by jsme vystoupili z EU by se někde změnily normy aby to ztížilo export a import? Stačilo mi dočíst k tomuhle a bylo jasný, že jde jenom o další trapnej pamflet k odrazení od czexitu

hejhej ( 17. října 2016 16:55 )

Opět blábol od "experta". Díky Bruselu je u nás přeadministrováno.

panda82 ( 17. října 2016 09:38 )

To by ubylo papírování co se dělá kvůli EU tím i ůředníků, a kdyby se nerozkradla republika tak nemusely by být dotace, které se stejně napůl přesunuly do soukromých účtů, kontroluje někdo co se skrývá pod pojmem "vícepráce" , co jsou placeny z dotací

anna ( 17. října 2016 08:59 )

Alespoň jeden se zdravým lidským rozumem a názorem. Jinak jsou v diskuzi jen pokrytci a kecalové od "půllitru piva".

Zobrazit celou diskusi