Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Duhová vlajka zčernala. Zemřel průkopník hnutí gayů a leseb Gilbert Baker (†65)

Autor: ČTK, mah - 
1. dubna 2017
11:20

Americký umělec a aktivista bojující za práva homosexuálů Gilbert Baker zemřel ve čtvrtek v noci ve svém domě v New Yorku. Bylo mu 65 let. Proslul zejména jako autor duhové vlajky hnutí LGBT (lesby, gayové, bisexuálové a transgenderové osoby).

„Gilbert byl průkopníkem hnutí LGBT, velkým umělcem i opravdovým přítelem. Bude nám chybět,“ komentoval Bakerovo úmrtí Ed Lee, starosta San Franciska. Právě v tomto městě Baker v roce 1978 vlajku vytvořil.

Původní duhová vlajka, poprvé použitá pro den gayů v San Francisku v roce 1978, měla osm barev. Každá z nich něco symbolizovala – růžová sexualitu, červená život, oranžová zdraví, žlutá slunce, zelená přírodu, tyrkysová umění, tmavě modrá harmonii a fialová duši.

Nová verze vlajky přišla o dvě barvy

S masovou výrobou vlajky, po níž začala poptávka růst již pár let po jejím vzniku, vytvořil Baker novou verzi, když odebral dvě barvy (růžovou a tmavě modrou) a místo tyrkysové zařadil modrou.

Gilbert Baker se narodil 2. června 1951 v městečku Chanute v Kansasu. Během služby v armádě byl umístěn do San Franciska, kde se staral o válečné veterány z vietnamské války. Ve městě, které bylo v 70. letech kolébkou hnutí za práva homosexuálů, se na delší dobu usadil. Až v 90. letech se přestěhoval do New Yorku.

Vlajku dnes můžeme vídat pravidelně při každoročním průvodu Prague Pride:

Video  Vše o Prague Pride: Proč průvod letos mění trasu? Co si (ne)berte na sebe?  - Matěj Smlsal, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

edifanbasten ( 1. dubna 2017 13:59 )

O jednoho prasáka méně

Nezadat ( 1. dubna 2017 12:29 )

Není,jelikož by to byla diskriminace buzíků a leseb a to by sluníčkařský buzíci nerozdýchali a snad i vyvolali válku.Blbí jsou na to dost..

Nezadat ( 1. dubna 2017 12:26 )

No praseti bych nedával lidské vlastnosti,prostě bez užitku zdechl.

vosavopruz ( 1. dubna 2017 12:25 )

Lidl je levnější

Jakk ( 1. dubna 2017 11:56 )

Jedna dobrá zpráva.

Zobrazit celou diskusi