Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Konec vybírání třešniček. Brexit bude bolestivý, varuje vlivný europoslanec

Předseda poslanců největší frakce europarlamentu Manfred Weber se navezl do britské premiérky Mayové i politiků, kteří podle něj ošálili Brity, aby volili vystoupení z EU.
Předseda poslanců největší frakce europarlamentu Manfred Weber se navezl do britské premiérky Mayové i politiků, kteří podle něj ošálili Brity, aby volili vystoupení z EU.  (Autor: Blesk / Zuzana Štíchová)
Autor: Zuzana Štíchová - 
29. března 2017
20:04

Nebude to snadné, ale musíme si stát tvrdě za svým. Je konec s ústupky Britům. Tak vidí započatý odchod Velké Británie z Evropské unie šéf největší strany Evropského parlamentu Manfred Weber. Problémem bude podle něj vypořádat se s otázkou Irska a Severního Irska. K tomu se přidal i český europoslanec Jaromír Štětina (za TOP 09). Ten připomněl možné odtržení Skotska.

Normálně bychom se měli bavit o budoucnosti, o tom, jak zlepšit životní podmínky v Evropské unii, ale je to naopak. Bavíme se o tom, jak se vyhnout ztrátám. To je to, co slyším od lídrů po celé Evropě. Proto je toto smutný den,“ komentoval oficiální krok Velké Británie před novináři na kongresu své strany šéf poslanců Manfred Weber (Evropská lidová strana).

Podívejte se na celý jeho komentář k zahájení vystoupení Británie z EU:

Před poslanci i zahraničními hosty pak na Maltě, kde se kongres koná, zopakoval, že jde o historický omyl Britů, kteří byli podvedeni. „Je to historická chyba, že britští voliči hlasovali pro brexit. Ale respektujeme ji. Teď musíme definovat, co brexit ve skutečnosti znamená,“ poznamenal s tím, že hlavními tématy bude nejistota lidí a účet za toto rozhodnutí.

4,4 milionu občanů, Britů žijících v EU a evropských občanů žijících v Británii, je dotčeno a žije v nejistotě ze svého právního postavení. To je bod, který musíme okamžitě vyjasnit. Doufám, že britští partneři, že Theresa May nevyužívá tyhle lidi a jejich nejistotu jako politickou síť,“ rýpl si do britské premiérky.

Největší problémy ale očekává v otázce peněz. Stejně jako u každého rozvodu je to otázka kritická, řekl napůl žertem. „V našem případě to bude asi stejně. Nechci mluvit o konkrétních číslech, ale jedna věc je jasná. Ti, kteří bojovali v loňské kampani za brexit, lidem řekli, že jim to ušetří spoustu peněz na daních. Otázka účtu nám dá důkaz, že to byla lež,“ schytal to od Webera pro změnu třeba Nigel Farage, lídr odpůrců Evropské unie v Británii.

Drobení Británie: Co bude se Skotskem a Irskem?

Weber, stejně jako třeba český europoslanec Jaromír Štětina, se obává také dělení Velké Británie. Situace se totiž může změnit ve Skotsku a problémy má Severní Irsko, které leží na ostrově, kde jsou jeho jediní sousedé silně proevropští.

„Pro Irsko je hrozně důležité, aby věděli, že nejsou sami. Abychom se vyhnuli dalšímu napětí na irském ostrově, musíme pracovat na stabilitě a klidu. Irové musí vědět, že za nimi stojí dalších 26 států Evropské unie. Že partneři jsou jednotní a budou bránit jejich zájmy nehledě na pozici Londýna,“ řekl také Weber.

Štětina zase vidí problém u Skotů, kteří si odhlasovali druhé referendum o vystoupení ze Spojeného království. To poslední se konalo v roce 2014 a 55 % Skotů chtělo ve spojení s Anglií, Walesem a Severním Irskem pokračovat.

„Je to hospodářsky silná země, ale nebezpečí rozpadu, například odtržení Skotska, je zcela reálné,“ odhaduje europoslanec v barvách TOP 09.

„Je třeba, aby nenastal dominový efekt v Evropě. My ji potřebujeme, zejména jako garanta míru. Máme 60 let mír, a to díky tomu, že se ta politická energie vybíjí jinde než na bitevních polích. Já to znám z Evropského parlamentu, my se tam pereme slovně,“ zdůraznil pro Blesk.cz.

Ztráty na obou stranách, více ale pro Británii

Nadšení neprýští ani z dalších českých europoslanců. Dita Charanzová (ANO) na sociální síti poznamenala, že ztráty budeme po brexitu sčítat na obou stranách. „Brexit na startu, cesta do cíle bude trnitá, ústupky i ztráty očekávám na obou stranách La Manche. Držme si klobouky!“ napsala.

Podle Štětiny ale bude více tratit Velká Británie. „Jediný, kdo na tom může prodělat, je Velká Británie,“ řekl Blesk.cz s odkazem na možný rozpad království v souvislosti se skotským referendem a problémy na irském ostrově.

České priority do dalších dvou let, kdy bude brexit probíhat, pak shrnul také končící státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza, který odchází za několik dní do soukromého sektoru. „Jednota EU, ochrana českých firem a ochrana práv našich občanů v Británii,“ sdělil stručně na Twitteru.

308win ( 29. března 2017 22:06 )

Nejde nic než souhlasit snad jen dodat že mají strach aby nedošlo k exitové LAVINĚ.

boxer ( 29. března 2017 20:40 )

Fandím Británii a bolestivé to bude jen pro EU !!!! Ekonomicky jeden z nejsilnějších států,se nemusí bát nějakých postihů , nesmyslů a výplodů byrokratů sedící na prd.elích v europarlamentu. Věřím ,že se najde víc takových států co odejdou z tohoto odporného kolosu !!!! A teď můžete plivat síru

Zobrazit celou diskusi